KAMPALA - Uganda gaat zijn militaire missies in onder meer Somalië stopzetten. Daarmee heeft de regering van het Afrikaanse land vrijdag gedreigd.

Het is een reactie op een uitgelekt VN-rapport waarin zou staan dat Uganda rebellen steunt in de Democratische Republiek Congo.

Uganda speelt een belangrijke rol in onder meer de strijd tegen de radicale groepering al-Shabaab in Somalië. Van de 17.600 man sterke Afrikaanse missie in het land komt meer dan een derde uit Uganda.

Het dreigement van Uganda komt juist op het moment dat de door de VN gesteunde missie Amisom effect heeft. Strijders van al-Shabaab zijn sinds vorig jaar uit veel van hun Somalische bolwerken verdreven, onder meer uit de hoofdstad Mogadishu.

Onherroepelijk

Volgens minister Wilson Mukasa is het besluit ''onherroepelijk''. Maar een westerse diplomaat zei tegen persbureau Reuters dat hij de kans klein acht dat Uganda de daad bij het woord voegt.

Uganda krijgt aanzienlijke steun van het Westen voor zijn militaire inspanningen in de regio, waar westerse landen liever geen troepen stationeren.

Ugandese troepen zijn niet alleen actief in Somalië. Ze leiden ook de jacht op de beruchte en voortvluchtige krijgsheer Joseph Kony in de Centraal-Afrikaanse Republiek.