GENÈVE - De commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft China opgeroepen iets te doen aan de al jarenlang bestaande grieven van de bevolking in Tibet.

Aanleiding voor de oproep zijn de recente zelfverbrandingen van Tibetanen uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet.

''Sociale stabiliteit zal nooit bereikt worden door meer veiligheidsmaatregelen en onderdrukking van de mensenrechten'', aldus Pillay.

Zelfopoffering

Sinds begin 2009 hebben in totaal 60 Tibetanen, vaak monniken en nonnen, zichzelf in brand gestoken. Alleen afgelopen week al waren er zeven gevallen van zelfopoffering.

Pillay zei zeer verontrust te zijn door berichten over ''detenties, verdwijningen en gebruik van excessief geweld tegen vreedzame betogers''. Ze verwees onder meer naar een 17-jarig meisje dat was geslagen en tot 3 jaar cel was veroordeeld, omdat ze pamfletten had uitgedeeld, waarin werd opgeroepen tot vrijheid.

''Ik roep de regering op de vrijheid van meningsuiting en vergadering te respecteren en alle mensen vrij te laten die waren gearresteerd omdat ze deze universele rechten uitoefenen'', aldus Pillay.