BOSTON - Een Amerikaanse sympathisant van al-Qaeda heeft donderdag in Boston 17 jaar cel gekregen omdat hij aanslagen had beraamd met op afstand bestuurbare modelvliegtuigen. 

Hij wilde de vliegtuigjes met explosieven vullen om ze vervolgens tegen het Pentagon en Het Capitool in Washington D.C. te laten vliegen.

Rezwan Ferdaus had in juli al schuld bekend. De man werd in 2010, toen hij een 'heilige oorlog' tegen de VS begon te plannen, opgepakt tijdens een undercover operatie van de FBI. Hij had wapens en explosieven aangenomen van FBI-agenten die zich voordeden als mensen van de terreurorganisatie al-Qaeda.

Bommen

De afgestudeerde scheikundige begon in het voorjaar van 2010 met de voorbereidingen voor een aanslag, omdat hij Amerikanen vijanden van Allah vindt. Hij werd ook ervan beschuldigd telefoons te hebben omgebouwd om op afstand bommen te laten ontploffen. Deze aanklacht verviel echter in ruil voor Ferdaus' schuldbekentenis.

Enkele advocaten en mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de zaak. Ze stelden dat de FBI de zaak heeft uitgelokt.