ATHENE - Een Griekse journalist die werd opgepakt omdat hij de namen had gepubliceerd van Grieken met een Zwitserse bankrekening, komt vrij. 

De rechter vond hem donderdag niet schuldig aan het schenden van de privacyregels.

Kostas Vaxevanis maakte afgelopen weekeinde ruim 2000 namen bekend van een controversiële lijst die in 2010 werd gelekt. De toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde overhandigde de lijst destijds aan de Griekse regering, maar die deed er tot op heden weinig mee.

Op de lijst staan onder anderen de namen van prominente zakenmensen, scheepseigenaren, advocaten en oud-ministers.

De aanklager zei donderdag dat de journalist de mensen op de lijst publiekelijk aan de schandpaal heeft genageld door te publiceren in zijn blad Hot Doc . ''U heeft die mensen uitgeleverd aan een maatschappij die hongert naar bloed'', zo klonk het. Vaxevanis liet weten dat hij alleen zijn werk als journalist deed, wat de rechter uiteindelijk beaamde.

Applaus

De beslissing werd met applaus ontvangen door het publiek. ''Ik dank u zeer, mevrouw de rechter'', zei de 46-jarige Vaxevanis zelf. ''Ik heb gedaan wat iedere journalist zou doen'', voegde hij daar nog een keer aan toe. In de rechtbank werd hij omringd door vakgenoten en andere sympathisanten.

De snelle arrestatie en rechtszaak zorgde voor gefronste wenkbrauwen in Griekenland en de rest van Europa. Vaxevanis zelf zei dat de rechtszaak ''politiek gemotiveerd'' was. Voor zijn arrestatie twitterde hij: ''in plaats van dieven en ministers die de wet overtreden te arresteren, willen ze de waarheid arresteren''.

Vaxevanis kon enkele jaren cel krijgen voor het schenden van privacywetten.

Alles over de ontwikkelingen in Griekenland in ons dossier