VENETIË - De vloed heeft in Venetië tot een hogere waterstand dan gebruikelijk geleid. 

Zowel inwoners van de stad als toeristen zien zich genoodzaakt hoge laarzen aan te trekken en verhoogde houten voetpaden te gebruiken om door de ondergelopen delen van de stad te komen.

Onder meer op het San Marco-plein staat het water mensen tot aan de knieën. Overstromingen zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk in Venetië. Op de ernstigst overstroomde plekken in de stad stond donderdag 140 centimeter water.

Vier jaar geleden had Venetië te kampen met de ergste overstromingen in tientallen jaren. Toen stond er maar liefst 160 centimeter water in de stad.

De autoriteiten werken al jaren aan verplaatsbare barrières die omhoog zouden komen van de zeebodem om de stad te beschermen tegen de vloed. Deze barrières zullen echter niet voor 2014 in gebruik worden genomen.

Kroatië

Ook verscheidene aan de Adriatische kust van Kroatië kampen met overstromingen. Onder andere de noordelijke havenstad Rijeka en de centrale kuststad Split hebben te maken met grote wateroverlast, meldde de nationale tv-zender HRT donderdag.

Ook in de historische stad Trogir, die op de werelderfgoedlijst staat van Unesco, zijn overstromingen. In het oude centrum van deze stad staat het water 30 centimeter hoog.

De overstromingen zijn het gevolg van stormachtige wind met snelheden tot 140 kilometer per uur, in combinatie met een hoge zeespiegel door zware regenval. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog onbekend.