AMSTERDAM - Arbeiders die de zwaarbeschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I in werden gestuurd ten tijde van de nucleaire crisis, waren niet op de hoogte gesteld van het gevaar van hoog-radioactief water.

Dat vertelt één van de arbeiders die destijds, kort na de zware aardbeving in maart vorig jaar, werkte in de kerncentrale, tegen persbureau AP.

Zijn werkgever, de beheerder van de centrale, wist van de risico's, maar stuurde mensen naar binnen zonder voldoende bescherming of waarschuwingen over de gevaren, stelt de werkkracht. Volgens hem liepen mensen daardoor letsel op als gevolg van de straling.

"Het was schandalig. We hadden daar helemaal niet moeten zijn", aldus de Tepco-werkkracht, die spreekt onder voorwaarde dat alleen zijn voornaam, Shinichi, wordt gepubliceerd. Hij heeft een aanklacht ingediend tegen Tepco.

Stomend radioactief water

Shinichi was onderdeel van een zeskoppig team dat de opdracht kreeg elektriciteitskabels aan te leggen in de kelder van reactor 3, tien dagen nadat het gebouw was geëxplodeerd. Hij vertelt dat ze met hoofdlampen in de ondergelopen kelder door 'stomend radioactief water' moesten waden, dat zelfs door hun laarzen heen warm aanvoelde. Tepco zou hen daar nooit voor hebben gewaarschuwd, terwijl elders ook gelekt water was gevonden.

De beheerder van de kerncentrale ontkent desgevraagd tegen AP dat het bedrijf het gelekte water in reactor 3 had kunnen voorzien.