ZAGREB - Washington wil de Syrische oppositie helpen zich te verenigen tegen het regime van president Bashar al-Assad, maar waarschuwt voor pogingen van ''extremisten'' de revolutie te kapen. 

''Er zijn verontrustende berichten over extremisten die Syrië binnenkomen en proberen een legitieme revolutie tegen een onderdrukkend regime over te nemen voor hun eigen doeleinden'', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton woensdag tijdens een bezoek aan Kroatië.

''We zijn erg hard aan het werk met veel verschillende elementen van de oppositie in en buiten Syrië'', aldus Clinton. Maar de oppositie moet zich ''sterk verzetten tegen pogingen van extremisten de Syrische revolutie te kapen''.

Clinton ziet de overkoepelende groep van de Syrische Nationale Raad (SNC) ''niet langer als de zichtbare leider van de oppositie''.

Structuur 

Ze kunnen er deel van uitmaken, maar de oppositie moeten mensen zijn van binnen Syrië en anderen, zei de minister.

Ze pleitte voor een structuur van leiderschap die ervoor moet zorgen dat alle Syriërs zijn vertegenwoordigd en beschermd. ''Er moet een vertegenwoordiging zijn van hen die in de frontlinie vechten en vandaag sterven.''

Eerder op woensdag riepen Syrische oppositiegroepen, waaronder vertegenwoordigers van de SNC en leiders van het Vrije Syrische Leger, op een overgangsregering in ballingschap te vormen om grotere politieke steun van de internationale gemeenschap te winnen.

Clinton's opmerkingen kwamen op het moment dat de speciale internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, er bij China op aan drong te helpen om het escalerende conflict te beëindigen. Sinds de opstand tegen het bewind van Assad vorig jaar maart uitbrak, zijn meer dan 36.000 mensen om het leven gekomen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten