NEW YORK - Het metroverkeer in New York wordt donderdag langzaam opgestart. Dat heeft de gouverneur van de staat Andrew Cuomo woensdag gezegd.

Enkele forensenlijnen naar de stad gaan woensdagmiddag (lokale tijd) weer rijden.

De stad New York zette zondagavond (lokale tijd) alle metro's, bussen en treinen stil met het oog op de komst van superstorm Sandy.

Door het natuurgeweld liepen meerdere metrotunnels onder water. De busdiensten waren eerder al hervat.

New York is met ruim 8 miljoen inwoners de grootste stad van de VS. De bewoners zijn erg afhankelijk van het openbaar vervoer. Dagelijks stappen miljoenen mensen in de metro, bus of trein.

Obama

President Barack Obama heeft de inwoners van de Amerikaanse staat New Jersey beloofd dat de overheid hen ''voor de lange termijn'' steunt. Hij zei dat woensdag tijdens zijn bezoek aan de kuststreek die zwaar is getroffen door de storm Sandy.

''Jullie zijn in mijn gedachten en gebeden'', zei Obama bij een noodopvang in de plaats Brigantine. Volgens hem heeft het de hoogste prioriteit om de elektriciteitsvoorziening weer werkend te krijgen, maar zal de overheid daarna de hulp niet staken.

Ook beloofde de president dat de bureaucratie het herstel niet zal bemoeilijken. ''We tolereren geen administratieve rompslomp. We gaan ervoor zorgen dat we de hulp zo snel mogelijk bij u komt'', benadrukte Obama.

Lof

De Democraat Obama ontmoette ook de Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie. De gouverneur die voorheen weinig ophad met Obama, zwaaide de president eerder lof toe voor de manier waarop hij de hulpverlening coördineerde. ''De reactie van de federale overheid is fantastisch geweest. De president was uitstekend. De mensen van FEMA waren uitstekend'', zei Christie.

Woensdag bedankt hij Obama voor zijn ''belangrijke'' bezoek. ''We gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat we ons door deze crisis slaan'', klonk het in een zeldzaam staaltje van Republikeins-Democratische eensgezindheid.

Marathon

De marathon van New York gaat zondag gewoon door, ondanks de naweeën van de storm. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg woensdag bekendgemaakt.

De organisatie van de jaarlijkse marathon van New York liet eerder al weten geen reden te zien het evenement af te blazen. Als het aan Mary Wittenberg van de New York Road Runners ligt, wordt zondag een bewijs ''van de dynamiek en veerkracht van deze stad''.

De marathon mag dan doorgaan, de stad komt maar moeilijk weer op gang. Zo mogen veel inwoners van New York die uit voorzorg waren geëvacueerd nog niet terug naar huis. Huizen die geraakt zijn door het natuurgeweld moeten eerst worden geïnspecteerd, aldus de burgemeester.

Ontruimen

Hij liet ook weten dat het Bellevue-ziekenhuis wordt ontruimd. Het hospitaal in Manhattan draaide al enkele dagen op noodgeneratoren. Zo'n 500 patiënten worden elders ondergebracht. Volgens Bloomberg is de evacuatie nodig omdat het ziekenhuis meer schade heeft opgelopen dan aanvankelijk gedacht. De kelder is ondergelopen.

Verder gelden beperkingen voor auto's die naar Manhattan willen. Om verkeersopstoppingen te voorkomen mogen alleen voertuigen met drie of meer inzittenden het stadsdeel in.

Orkaan Sandy

Afgebrande woningen in de buurt Breezy Point van het New Yorkse stadsdeel Queens. New York is zwaar getroffen door de orkaan Sandy. © AFP
Donkere flatgebouwen in New York met daar achter het Empire State Building. Als gevolg van de storm zitten ruim 8 miljoen mensen zonder stroom in het noordoosten van de Verenigde Staten. © AFP
Ook in New Jersey zijn de gevolgen van Orkaan Sandy goed zichtbaar. © AFP
Daarv zitten 2 miljoen mensen zonder stroom. © AFP
Er wordt hard gewerkt om de straten vrij te krijgen van alle beschadigde voertuigen. © AFP
De kracht van superstorm Sandy was enorm. © AFP
Naar schatting loopt alleen al de materiële schade aan gebouwen en infrastructuur op tot 20 miljard dollar (15,4 miljard euro). © AFP
De brandweer is bezig brandjes te blussen die zijn ontstaan door de storm. © AFP
Vele Amerikanen zijn een deel van hun persoonlijke bezittingen kwijt. © AFP
Hulpverleners zijn druk bezig iedereen in veiligheid te brengen. © AFP
Deze man speurt naar persoonlijke spullen tussen de overblijfselen van zijn huis. © AFP
Vooral veel auto's hebben het moeten ontgelden. © AFP
Het opruimen van alle schade zal veel tijd in beslag nemen. © AFP
De opruimwerkzaamheden zijn wel al in volle gang. © AFP
Door de kracht van orkaan Sandy zijn veel schepen uit het water getild en zwaar beschadigd. © AFP
De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt bewoners van het door de orkaan Sandy getroffen gebied in New Jersey, New York. Obama beloofde de inwoners 'langdurige steun'. © AFP
Burgemeester Bloomberg van New York liet woensdag weten dat het Bellevue-ziekenhuis wordt ontruimd. Het hospitaal in Manhattan draaide al enkele dagen op noodgeneratoren. Zo'n 500 patiënten worden elders ondergebracht. © AFP
Volgens Bloomberg is de evacuatie nodig omdat het ziekenhuis meer schade heeft opgelopen dan aanvankelijk gedacht. De kelder is ondergelopen. © AFP