PARIJS - Rusland waarschuwt voor meer bloedvergieten in Syrië als het Westen blijft vasthouden aan de eis dat president Bashar al-Assad moet wijken.

''Als onze partners op hun standpunt blijven dat deze leider die ze niet bevalt moet vertrekken, zal het bloedbad voortgaan'', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov woensdag na gesprekken met zijn Franse collega Laurent Fabius.

Het bijna 20 maanden durende conflict in Syrië heeft inmiddels 36.000 mensenlevens gekost, volgens activisten. Fabius zei dat Frankrijk en Rusland ook van mening blijven verschillen over de rol van Assad in een toekomstige overgangsregering.

In juli kwamen de wereldmachten in Genève een plan overeen voor een overgang in Syrië dat niet expliciet opriep tot het opstappen van Assad. Het Westen maakte wel duidelijk dat het geen rol zag voor hem in een regering van nationale eenheid.

Maar Assads bondgenoten Peking en Moskou houden vol dat het aan de Syriërs zelf is hun toekomst te bepalen zonder buitenlandse inmenging.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten