YANGON - De regering van Myanmar vreest dat het bloedige geweld tussen boeddhisten en moslims in het westen van het land zal uitdraaien op terrorisme.

Dat liet zij woensdag weten, nadat veiligheidstroepen waren bestookt met thuis in elkaar geknutselde geweren.

De regering van het vroegere Birma zei ook dat 180 geweren in beslag waren genomen, nadat het geweld in deelstaat Rakhine onlangs was opgelaaid. Daardoor kwamen tientallen mensen om en zijn complete buurten met de grond gelijkgemaakt.

Veel Myanmarezen zien de ongeveer 800.000 moslims in het gebied, Rohingya genaamd, als illegale immigranten uit buurland Bangladesh.

Juni

In juni laaide het al decennia smeulende geweld opnieuw op. Aanleiding was de verkrachting van en moord op een vrouw uit het gebied. Deze maand zijn volgens de Verenigde Naties tienduizenden mensen het gebied ontvlucht.

Een schip met Rohingya dat de oversteek van Bangladesh naar Maleisië probeerde te maken is enkele dagen geleden gezonken voor de kust van Bangladesh.

Meer dan 120 mensen zouden vermist zijn, meldde de politie van dat land woensdag aan de BBC. Het is niet duidelijk wanneer de vluchtelingenboot precies is vergaan. Het schip zou overbeladen zijn geweest.

Bangladesh stuurt schepen met de uit Myanmar vluchtende Rohingya terug, ondanks kritiek van de Verenigde Naties. Bangladesh stelt echter zwaar belast te zijn door de 300.000 Rohingya die het de afgelopen jaren al heeft opgevangen.