Egyptische politie voorkomt aanslagen

CAIRO - Met de inbeslagname van tientallen bommen en de arrestatie van meerdere mensen heeft de Egyptische politie vermoedelijk aanslagen in het hele land voorkomen.

Dat zei het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Volgens het ministerie vond de politie 83 bommen in een auto op een snelweg buiten de hoofdstad Caïro. In verband hiermee zijn twee mannen aangehouden.

In een appartement in Caïro vond de politie een pond kogellagers die in bommen worden gebruikt om grotere schade en letsel te veroorzaken. Ook hielden politiemensen nog twee verdachten aan met elektrische schakelingen die voor bommen worden gebruikt.

De verklaring maakte verder melding van een operatie vorige week, waarbij een militant door een explosie om het leven kwam tijdens een politie-inval. Staatsmedia kwamen met tegenstrijdige berichten over de identiteit van de man. In een aantal berichten zou hij een aan Al-Qaeda verbonden Libiër zijn, volgens een ander bericht een Tunesiër.

Verdachten

In totaal zitten volgens het ministerie nu 12 militanten vast die worden verdacht van banden met terreurorganisatie al-Qaeda en het plannen van aanslagen in het land.

Egypte, nu met een gekozen, gematigd islamitische president aan het hoofd, strijdt al enige tijd tegen islamitische militanten in het bijzonder in de Sinaï, dat grenst aan Israël en de islamitisch geregeerde Palestijnse enclave Gaza.
 

Alles over Egypte in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie