BEIJING - Een denktank van de Chinese regering wil dat het strenge éénkindbeleid, dat een explosieve groei van de omvang van de Chinese bevolking moet voorkomen, geleidelijk wordt afgeschaft.

Vanaf 2015 zouden gezinnen weer twee kinderen mogen hebben.

Een definitief rapport met adviezen en voorstellen wordt 'over een week of twee' gepresenteerd, zei een woordvoerster van de Onderzoeksstichting voor de Ontwikkeling van China. Chinese staatsmedia kregen echter van tevoren al kopieën toegestuurd.

Persbureau Xinhua meldde dat de denktank adviseert in sommige provincies nog dit jaar een tweekinderenbeleid in te voeren. Vanaf 2015 moet het beleid in heel het land van kracht worden. Tegen 2020 moet van alle geboortebeperkingen worden afgestapt.

"China heeft een enorme politieke en sociale prijs betaald voor het beleid, dat resulteerde in sociaal conflict en hoge administratieve kosten en dat indirect leidde tot een langdurige sekseongelijkheid bij geboorte", citeerde Xinhua uit het rapport.

Uitzonderingen

Hoe de regering tegenover de aanbevelingen in het rapport staat, is niet bekend. De Nationale Bevolkings- en Gezinsplanningscommissie gaf woensdag geen reactie op de berichten.

Het éénkindbeleid lijkt zoals de naam doet vermoeden vrij rechttoe rechtaan. In feite is het een tamelijk gecompliceerde verzameling regels die gezinnen in grote steden bijvoorbeeld verbiedt meer dan één kind te hebben, maar plattelandsgezinnen wel twee kinderen toestaat als de eersteling een meisje is.

Bovendien zijn er tal van uitzonderingen, bijvoorbeeld voor minderheden of voor ouders die zelf beiden enig kind zijn.