BANGKOK - De productie van opium in Zuidoost-Azië is de afgelopen 6 jaar verdubbeld. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat woensdag is verschenen.

Door een toenemende vraag naar heroïne in onder andere China stappen steeds meer boeren in landen als Laos en Myanmar over op het telen van papaver, de plant waar opium uit gehaald wordt.

Volgens de VN zijn de verslaafden in Zuidoost-Azië inmiddels goed voor een kwart van de consumptie van opium in de wereld.

Alleen China telt naar schatting al een miljoen heroïnegebruikers. Myanmar is inmiddels na Afghanistan de tweede grootste producent van opium in de wereld. Geschat wordt dat in Myanmar op 51.000 hectare landbouwland papavers staan.

Geen haalbaar doel

In Laos zou de productie sinds 2006 met 66 procent zijn gegroeid tot 6800 hectare. De groei in Myanmar was in die periode 17 procent. De autoriteiten hebben de afgelopen jaren in de twee landen en in Thailand 25.000 hectare papavers vernietigd.

Geschat wordt dat de papaveroogsten in Laos en Myanmar dit jaar goed zijn voor ruim 330 miljoen euro aan inkomsten, ongeveer een derde meer dan vorig jaar. In Laos zouden 38.000 huishoudens met de teelt doende zijn, terwijl in Myanmar zo'n 300.000 boerengezinnen zich met papavers bezighouden.

Het laatstgenoemde land heeft een plan om de opiumteelt in 2014 te hebben uitgeroeid, maar uit het VN-rapport blijkt dat dit geen haalbaar doel lijkt.