BOGOTA - De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer zou al meer dan een jaar niet meer in Colombia zijn.

Dat liet het Colombiaanse ministerie van Defensie dinsdag (plaatselijke tijd) weten. Het ministerie zegt daar zeer betrouwbare informatie over te hebben.

''Tanja Nijmeijer is al meer dan een jaar niet meer in Colombia'', verklaarde minister van Defensie Juan Carlos Pinzón op een bijeenkomst met de pers. ''Die informatie hebben we al een hele tijd geleden gekregen.''

Pinzón reageerde met zijn uitspraak op geruchten dat Nijmeijer dinsdag naar Cuba zou zijn gebracht. Dat ontkende hij met klem. Waar de Nederlandse zich wel bevindt kon de minister niet zeggen.

Havana

Nijmeijer is onderweg van de Colombiaanse jungle naar de Cubaanse hoofdstad Havana.

Dat meldde althans het Colombiaanse radiostation Caracol dinsdag op gezag van bronnen binnen de strijdkrachten.

De lokale politiecommandant ontkende echter vervoer via de plaats Neiva, zoals door Caracol gemeld.

Het Cubaanse staatspersbureau Prensa Latina meldde ook dat Nijmeijer dinsdag de reis naar Cuba is begonnen met hulp van de Verenigde Naties. De Colombiaanse regering heeft het bericht niet bevestigd.

Veiligheidsmaatregelen

Onder strenge veiligheidsmaatregelen werd Nijmeijer volgens de radiozender Caracol vanuit de jungle naar de stad Neiva gebracht, 225 kilometer ten zuidwesten van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Daar gaat de reis verder naar Havana.

Nijmeijer is lid van de onderhandelingsdelegatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Op 15 november gaan de vredesbesprekingen met de regering verder in Havana, maar de eerste gesprekken zijn al op 5 november gepland volgens Prensa Latina.