AMSTERDAM - Het dodental in de VS en Canada als gevolg van monsterstorm Sandy is opgelopen tot zeker 39. Dit hebben plaatselijke autoriteiten dinsdag gemeld.

Het totale dodental als gevolg van Sandy, die eerder al door het Caribisch gebied trok, is opgelopen tot 102.

Burgemeester Michael Bloomberg vreest dat het dodental in de stad New York nog zal oplopen. Volgens Bloomberg zijn er 18 mensen zijn in New York City om het leven gekomen. Een aantal lichamen zijn gevonden in de districten langs de kust.

Als gevolg van de storm zitten nu ruim 8 miljoen mensen zonder stroom in het noordoosten van de Verenigde Staten. Daarvan wonen er 2 miljoen in de staat New Jersey.

Verwoesting

De gouverneur van deze staat, Chris Christie, heeft gezegd dat Sandy ''een onvoorstelbare verwoesting'' heeft veroorzaakt langs de kust. Mensen in overstroomde plaatsen moeten worden geëvacueerd met behulp van de Nationale Garde.

In de wijken van New York waar de schade meevalt en de stroom niet is uitgevallen, zijn de meeste winkels en restaurants weer open.

Metro

In de stad New York zitten 750.000 mensen zonder stroom. Bloomberg verklaarde dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) ook dat het metrosysteem in New York waarschijnlijk nog vier of vijf dagen platligt.

Naar verwachting gaan om vijf uur ‘s middags lokale tijd weer enkele bussen rijden in New York. De belangrijkste bruggen van en naar Manhattan zijn weer open.

Het vliegveld John F. Kennedy d zal woensdag weer open zijn, alhoewel het nog niet bekend is wanneer er weer vliegtuigen kunnen landen en opstijgen. Het kleinere La Guardia staat nog steeds onder water en het is onduidelijk wanneer dat vliegveld weer open kan. 

Sinds zaterdag zijn 16.271 vluchten uitgevallen. Donderdag waren nog 611 vluchten geannuleerd. Dat waren er aanzienlijk minder dan de 7000 geschrapte vluchten op zowel maandag als dinsdag.

In New York woedden 23 'hevige branden', meldde de burgemeester, en meer dan tachtig huizen in Breezy Point, in de wijk Queens, brandden af.

Nederlanders

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders in de problemen gekomen. Wel zijn volgens de ANWB Alarmcentrale 19 Nederlanders gestrand in New York. De ANWB sluit niet uit dat dat aantal nog oploopt.

De ANWB heeft alleen gegevens over New York, het meest toeristische gebied dat werd getroffen door Sandy.

Obama

President Barack Obama heeft laten weten dat hij ook op woensdag geen campagne zal voeren, om zich volledig te kunnen richten op het beleid in de nasleep van Sandy.

Obama reist woensdag naar New Jersey om het getroffen gebied te bezoeken. Samen met gouverneur Chris Christie wil Obama getroffen burgers moed inspreken en hulpverleners bedanken voor hun inzet. Campagnebijeenkomsten die woensdag gepland stonden in Ohio, heeft Obama afgelast.

Doden in VS door Sandy

Door de storm Sandy zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen in de Verenigde Staten en Canada. De meeste slachtoffers vielen in de staat New York. Daar kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie een 30-jarige man. Hij stierf toen een boom op zijn huis viel. © AFP
De tropische storm brengt veel water met zich mee, waardoor de straten in New York blank staan. © AFP
De overstromingen hebben een flinke ravage achtergelaten in de straten van Brooklyn. © AFP
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de toestand in de staat New York officieel tot ''grote ramp'' verklaard. © AFP
Grote delen van Manhattan zaten vroeg in de morgen nog altijd zonder stroom. © AFP
Harde regenval teistert heel New York ook dinsdagochtend. © AFP
Diverse bomen zijn door de harde windstoten omgewaaid. © AFP
Graafmachines maken een weg vrij in New Jersey. © AFP
Rommel op straat in Brooklyn. © AFP
Veel winkels en andere gebouwen hebben schade opgelopen door wateroverlast. © AFP
Een inwoner van Atlantic City, New Jersey bekijkt een door de golven kapotgeslagen promenade. © AFP
Sandy heeft grote schade aangericht in de kuststad ten zuiden van New York. © AFP
Hout van wat ooit een stijger was ligt aan het strand in Atlantic City. © AFP
De schade die Sandy heeft aangericht pakt zonder meer groter uit dan de storm Irene een jaar geleden veroorzaakte. © AFP
Doordat president Obama de gevolgen van Sandy tot 'nationale ramp' verklaarde komt er geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen. © AFP
Het zuidelijke gedeelte van Manhattan staat volledig blank en de stroom is op de meeste plaatsen uitgevallen. © AFP
De hoge golven hebben in New York zeven metrotunnels en zes busgarages onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) dinsdag. © AFP
''Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'', zei Lhota. ''Orkaan Sandy heeft schade aangericht op ons hele netwerk, in elke buurt en regio''. © ANP
Het zuidelijkste puntje van Manhattan, Battery District, staat onder water. © AFP
De vele stroomuitvallen hulden delen van de stad in duisternis. Zelfs in het hoofdgebouw van de energiemaatschappij gingen enkele minuten lang de lichten uit, tot een generator aansloeg. © AFP
In tegenstelling tot veel gebouwen in de buurt, heeft het Empire State Building nog wel stroom. © AFP
De voorpui van een appartementencomplex in de wijk Chelsea op Manhattan is naar beneden gestort. © AFP
De stroomuitval levert bijzondere foto's op. © AFP
Fox News meldt dat er meer dan 5,7 miljoen huishoudens zonder stroom zitten. CNN spreekt zelfs van 6,3 miljoen. © AFP
Een tankstation in Brooklyn heeft te kampen met wateroverlast. © AFP
Een ondergelopen auto in het Financial District van New York. © AFP
Waterpompen draaien overuren om alle volgelopen kelders, tunnels en gebouwen leeg te krijgen. © AFP
Een ondergelopen kruispunt tussen Canal street en Hudson street op Manhattan. © AFP
Ook noordelijker in de staat New York richtte Sandy veel schade aan. © ANP