Obama ontvangt lof en kritiek van Republikeinen

WASHINGTON - Een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft president Barack Obama dinsdag lof gekregen uit het kamp van zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Chris Christie, de gouverneur van New Jersey die Obama eerder bij andere gelegenheden fel bekritiseerde, zei dinsdag dat de president de crisis rond monsterstorm Sandy op een ''bewonderenswaardige'' manier heeft afgehandeld.

Christie zei dat hij Obama herhaaldelijk heeft gesproken en dat de president New Jersey op een onbureaucratische manier door de crisis heen heeft geholpen.

Vanuit het conservatieve kamp kreeg obama kritiek gekregen op zijn ‘snelle reactie’ op de orkaan Sandy. Het zou in contrast staan met zijn ‘trage reactie’ op de terroristische aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi.

Gingrich

Newt Gingrich, die dit jaar in de race was voor de presidentsverkiezingen bij de Republikeinen, verklaarde tegenover de Amerikaanse zender ABC dat hij het verdacht vond dat Obama zijn campagne had stilgelegd vanwege de orkaan.

"Hij vond het niet nodig om zijn reizen te annuleren na de aanslag in Benghazi", aldus Gingrich.

Sommige Republikeinen vinden dat Obama stemmen probeert te winnen door zijn herverkiezingscampagne tijdelijk stil te leggen en zich te focussen op zijn rol als president na de grote schade die Sandy heeft veroorzaakt aan de oostkust van de Verenigde Staten.

Het Witte Huis verklaarde dinsdag dat Obama ook op woensdag zijn campagne zal staken om het getroffen gebied in de staat New Jersey te bezoeken.

FEMA

Voormalig hoofd van het Federale Bureau voor Rampenbestrijding (FEMA) Michael Brown vroeg zich in een interview met een lokale krant in de staat Colorado openlijk af waarom president Obama zo snel had gereageerd op orkaan Sandy.

Obama kreeg veel kritiek van Republikeinen omdat hij kort na de aanslag in Benghazi naar een fondswerving voor zijn campagne in Las Vegas is gegaan.

"Waarom is hij nu meteen terug naar Washington gegaan en heeft hij zo snel de pers te woord gestaan", stelde Brown. "Dit is het tegenovergestelde van wat hij na de aanslag in Benghazi heeft gedaan. Toen is hij gewoon naar Las Vegas gegaan", aldus Brown.

Brown stond aan het hoofd van FEMA toen in 2005 orkaan Katrina enorme schade veroorzaakte in de stad New Orleans. Brown kreeg in die tijd veel kritiek omdat de FEMA veel te laat gereageerd zou hebben op de ramp.
 

Alles over de Amerikaanse verkiezingen

Profiel Obama l Profiel Romney

Doden in VS door Sandy

Door de storm Sandy zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen in de Verenigde Staten en Canada. De meeste slachtoffers vielen in de staat New York. Daar kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie een 30-jarige man. Hij stierf toen een boom op zijn huis viel. © AFP
De tropische storm brengt veel water met zich mee, waardoor de straten in New York blank staan. © AFP
De overstromingen hebben een flinke ravage achtergelaten in de straten van Brooklyn. © AFP
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de toestand in de staat New York officieel tot ''grote ramp'' verklaard. © AFP
Grote delen van Manhattan zaten vroeg in de morgen nog altijd zonder stroom. © AFP
Harde regenval teistert heel New York ook dinsdagochtend. © AFP
Diverse bomen zijn door de harde windstoten omgewaaid. © AFP
Graafmachines maken een weg vrij in New Jersey. © AFP
Rommel op straat in Brooklyn. © AFP
Veel winkels en andere gebouwen hebben schade opgelopen door wateroverlast. © AFP
Een inwoner van Atlantic City, New Jersey bekijkt een door de golven kapotgeslagen promenade. © AFP
Sandy heeft grote schade aangericht in de kuststad ten zuiden van New York. © AFP
Hout van wat ooit een stijger was ligt aan het strand in Atlantic City. © AFP
De schade die Sandy heeft aangericht pakt zonder meer groter uit dan de storm Irene een jaar geleden veroorzaakte. © AFP
Doordat president Obama de gevolgen van Sandy tot 'nationale ramp' verklaarde komt er geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen. © AFP
Het zuidelijke gedeelte van Manhattan staat volledig blank en de stroom is op de meeste plaatsen uitgevallen. © AFP
De hoge golven hebben in New York zeven metrotunnels en zes busgarages onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) dinsdag. © AFP
''Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'', zei Lhota. ''Orkaan Sandy heeft schade aangericht op ons hele netwerk, in elke buurt en regio''. © ANP
Het zuidelijkste puntje van Manhattan, Battery District, staat onder water. © AFP
De vele stroomuitvallen hulden delen van de stad in duisternis. Zelfs in het hoofdgebouw van de energiemaatschappij gingen enkele minuten lang de lichten uit, tot een generator aansloeg. © AFP
In tegenstelling tot veel gebouwen in de buurt, heeft het Empire State Building nog wel stroom. © AFP
De voorpui van een appartementencomplex in de wijk Chelsea op Manhattan is naar beneden gestort. © AFP
De stroomuitval levert bijzondere foto's op. © AFP
Fox News meldt dat er meer dan 5,7 miljoen huishoudens zonder stroom zitten. CNN spreekt zelfs van 6,3 miljoen. © AFP
Een tankstation in Brooklyn heeft te kampen met wateroverlast. © AFP
Een ondergelopen auto in het Financial District van New York. © AFP
Waterpompen draaien overuren om alle volgelopen kelders, tunnels en gebouwen leeg te krijgen. © AFP
Een ondergelopen kruispunt tussen Canal street en Hudson street op Manhattan. © AFP
Ook noordelijker in de staat New York richtte Sandy veel schade aan. © ANP

Lees meer over:
Tip de redactie