NEW YORK - De Amerikaanse steden Moonachie, Little Ferry en Carlstadt zijn onder water gelopen.

Aanvankelijk sprak de politie van een dijkdoorbraak in de staat New Jersey, maar de lokale functionaris Jeanne Baratta sluit niet uit dat de rivier 'gewoon' overstroomde.

Volgens de autoriteiten zijn er voor zover bekend geen doden gevallen.

Het water staat op sommige plekken 1,2 tot 1,8 meter hoog in het gebied, zei de politiechef van Little Ferry. Volgens hem is de elektriciteit uitgevallen.

Het kan dagen duren tot het water is weggepompt. De reddingswerkers zijn onderweg om mensen te helpen, maar moeten onder moeilijke omstandigheden werken. Ze krijgen hulp uit de buurt, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het water heeft grote schade aangericht.

Vluchten

Volgens CNN proberen mensen aan het water te ontkomen door het dak van hun huizen op te vluchten. Mogelijk zitten duizenden mensen door het stijgende water vast.

De plaatsen Moonachie, Little Ferry en Carlstadt liggen allemaal in het district Bergen County. Er wonen volgens gegevens uit 2010 bijna 20.000 mensen in de plaatsen.

Reddingswerkers hebben inmiddels honderden mensen in veiligheid gebracht in New Jersey, verklaarde een overheidsfunctionaris dinsdag tegenover CNN.

New York

In de staat New York heeft Sandy wel levens geëist. Daar kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie een 30-jarige man. Hij stierf toen een boom op zijn huis viel. Dat meldde CNN.

In de stad New York, in het zuidelijkste puntje van de staat, liepen straten onder water en kwamen naar schatting een half miljoen mensen zonder elektriciteit te zitten. Sandy trok in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) over de oostkust van de VS.

Beelden van de ravage door Sandy:

Bekijk live-beelden van Sandy

Nederlanders

Tot nu toe hebben Nederlanders geen hulp gevraagd bij de ambassade, omdat zij in de probleem zijn gekomen door Sandy. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De Nederlandse ambassade en het consulaat zijn dinsdag nog dicht. Nederlanders die in nood verkeren kunnen bellen met telefoonnummer: 1-877-DUTCHHELP (1-877-388-2443).

Wel zijn zeker zestien Nederlanders gestrand in New York. Dat meldt de ANWB, die verantwoordelijk is voor de coördinatie bij grote calamiteiten en rampen in het buitenland. Door storm Sandy zijn veel vluchten van en naar de Amerikaanse oostkust geannuleerd.

De ANWB sluit niet uit dat het aantal meldingen nog zal stijgen. Bij het Nederlandse consulaat in New York zijn geen meldingen binnengekomen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ramp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de toestand in de staat New York officieel tot ''grote ramp'' verklaard.

Hierdoor komt geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen. Obama kondigde eerder al de noodtoestand af in de staten New Jersey, Rhode Island, New York, Pennsylvania en het District of Columbia.

Obama nam maandag een ''dag vrij'' van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen vanwege Sandy. Hij volgde in het Witte Huis hoe de storm over het oosten van Amerika trok en hoe de hulpdiensten daarop reageerden.

Ook zijn tegenstrever in de verkiezingen, de Republikein Mitt Romney, gelastte enkele campagnebijeenkomsten af vanwege Sandy.

Doden in VS door Sandy

Door de storm Sandy zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen in de Verenigde Staten en Canada. De meeste slachtoffers vielen in de staat New York. Daar kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie een 30-jarige man. Hij stierf toen een boom op zijn huis viel. © AFP
De tropische storm brengt veel water met zich mee, waardoor de straten in New York blank staan. © AFP
De overstromingen hebben een flinke ravage achtergelaten in de straten van Brooklyn. © AFP
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de toestand in de staat New York officieel tot ''grote ramp'' verklaard. © AFP
Grote delen van Manhattan zaten vroeg in de morgen nog altijd zonder stroom. © AFP
Harde regenval teistert heel New York ook dinsdagochtend. © AFP
Diverse bomen zijn door de harde windstoten omgewaaid. © AFP
Graafmachines maken een weg vrij in New Jersey. © AFP
Rommel op straat in Brooklyn. © AFP
Veel winkels en andere gebouwen hebben schade opgelopen door wateroverlast. © AFP
Een inwoner van Atlantic City, New Jersey bekijkt een door de golven kapotgeslagen promenade. © AFP
Sandy heeft grote schade aangericht in de kuststad ten zuiden van New York. © AFP
Hout van wat ooit een stijger was ligt aan het strand in Atlantic City. © AFP
De schade die Sandy heeft aangericht pakt zonder meer groter uit dan de storm Irene een jaar geleden veroorzaakte. © AFP
Doordat president Obama de gevolgen van Sandy tot 'nationale ramp' verklaarde komt er geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen. © AFP
Het zuidelijke gedeelte van Manhattan staat volledig blank en de stroom is op de meeste plaatsen uitgevallen. © AFP
De hoge golven hebben in New York zeven metrotunnels en zes busgarages onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) dinsdag. © AFP
''Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'', zei Lhota. ''Orkaan Sandy heeft schade aangericht op ons hele netwerk, in elke buurt en regio''. © ANP
Het zuidelijkste puntje van Manhattan, Battery District, staat onder water. © AFP
De vele stroomuitvallen hulden delen van de stad in duisternis. Zelfs in het hoofdgebouw van de energiemaatschappij gingen enkele minuten lang de lichten uit, tot een generator aansloeg. © AFP
In tegenstelling tot veel gebouwen in de buurt, heeft het Empire State Building nog wel stroom. © AFP
De voorpui van een appartementencomplex in de wijk Chelsea op Manhattan is naar beneden gestort. © AFP
De stroomuitval levert bijzondere foto's op. © AFP
Fox News meldt dat er meer dan 5,7 miljoen huishoudens zonder stroom zitten. CNN spreekt zelfs van 6,3 miljoen. © AFP
Een tankstation in Brooklyn heeft te kampen met wateroverlast. © AFP
Een ondergelopen auto in het Financial District van New York. © AFP
Waterpompen draaien overuren om alle volgelopen kelders, tunnels en gebouwen leeg te krijgen. © AFP
Een ondergelopen kruispunt tussen Canal street en Hudson street op Manhattan. © AFP
Ook noordelijker in de staat New York richtte Sandy veel schade aan. © ANP