AMSTERDAM - Door de storm Sandy zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen in de Verenigde Staten en Canada.

Bekijk live-beelden van Sandy

De meeste slachtoffers vielen in de staat New York. Daar kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie een 30-jarige man. Hij stierf toen een boom op zijn huis viel. Dat meldt CNN.

Een stadsgenote van de man stierf toen ze in een plas water stapte die onder stroom bleek te staan. Op veel plaatsen zijn elektriciteitsmasten bezweken door de harde wind.

In de staat West-Virginia ramde een automobiliste een cementtruck tijdens een door Sandy veroorzaakte sneeuwstorm. De vrouw overleefde het ongeval niet.

Canada

In de Canadese stad Toronto overleed een vrouw nadat ze door 'rondvliegend puin' was geraakt, meldde de politie.

Sandy bereikte rond 1 uur (Nederlandse tijd) 's nachts de kust van New Jersey. In de uren daarvoor is Sandy iets in kracht afgenomen en is niet langer een orkaan, maar een storm.

Fox News meldt dat er meer dan 5,7 miljoen huishoudens zonder stroom zitten. CNN spreekt zelfs van 6,3 miljoen.

New York

Ondertussen zijn grote delen van New York onder water gelopen. Het zuidelijke gedeelte van Manhattan staat volledig blank en de stroom is op de meeste plaatsen uitgevallen.

De vele stroomuitvallen hulden delen van de stad in duisternis. Zelfs in het hoofdgebouw van de energiemaatschappij gingen enkele minuten lang de lichten uit, tot een generator aansloeg.

Personeel van een ziekenhuis in de stad had minder geluk. Toen zowel de stroom als de noodgenerator uitviel, moesten de patiënten worden verplaatst naar andere ziekenhuizen.

Het zuidelijkste puntje van Manhattan, Battery District, staat onder water.

Metro

De hoge golven hebben in New York zeven metrotunnels en zes busgarages onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) dinsdag.

''Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'', zei Lhota. ''Orkaan Sandy heeft schade aangericht op ons hele netwerk, in elke buurt en regio''.

Hulpdiensten

Hulpverleners in New York hebben niet alleen de handen vol aan reddingswerkzaamheden, maar worden ook gehinderd door burgers.

Dat zei burgemeester Michael Bloomberg in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) op een persconferentie.

De hulpdiensten kunnen het grote aantal telefoontjes van burgers nauwelijks verwerken. Ieder half uur komen tienduizend belletjes binnen op het alarmnummer.

Dat is meer dan tien keer de gebruikelijke hoeveelheid. Veel burgers bellen over niet-levensbedreigende situaties, zoals bomen op de weg.

Beelden van de evacuatie van een ziekenhuis:

Video

HMS Bounty

De driemaster HMS Bounty, een replica van het historische zeilschip met dezelfde naam, is voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina in het noodweer van Sandy gezonken.

Veertien bemanningsleden van het schip werden maandag door de kustwacht gered, maar een vrouwelijk bemanningslid overleed later in het ziekenhuis. De kapitein van het schip wordt nog steeds vermist.

Het schip werd gebouwd voor de film Mutiny on the Bounty (Muiterij op de Bounty) uit 1962, waarin Marlon Brandon de hoofdrol vertolkte. In de jaren daarna figureerde het vaartuig ook in andere films, waaronder de Pirates of the Caribbean-reeks.

Nederlanders

Tot nu toe hebben geen Nederlanders hulp gevraagd bij de ambassade omdat zij in problemen zijn geraakt door Sandy. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.

Beweeg op de symbolen op de kaart meer informatie te zien te zien . Bekijk hier een grote versie.

Doden in VS door Sandy

Door de storm Sandy zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen in de Verenigde Staten en Canada. De meeste slachtoffers vielen in de staat New York. Daar kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie een 30-jarige man. Hij stierf toen een boom op zijn huis viel. © AFP
De tropische storm brengt veel water met zich mee, waardoor de straten in New York blank staan. © AFP
De overstromingen hebben een flinke ravage achtergelaten in de straten van Brooklyn. © AFP
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de toestand in de staat New York officieel tot ''grote ramp'' verklaard. © AFP
Grote delen van Manhattan zaten vroeg in de morgen nog altijd zonder stroom. © AFP
Harde regenval teistert heel New York ook dinsdagochtend. © AFP
Diverse bomen zijn door de harde windstoten omgewaaid. © AFP
Graafmachines maken een weg vrij in New Jersey. © AFP
Rommel op straat in Brooklyn. © AFP
Veel winkels en andere gebouwen hebben schade opgelopen door wateroverlast. © AFP
Een inwoner van Atlantic City, New Jersey bekijkt een door de golven kapotgeslagen promenade. © AFP
Sandy heeft grote schade aangericht in de kuststad ten zuiden van New York. © AFP
Hout van wat ooit een stijger was ligt aan het strand in Atlantic City. © AFP
De schade die Sandy heeft aangericht pakt zonder meer groter uit dan de storm Irene een jaar geleden veroorzaakte. © AFP
Doordat president Obama de gevolgen van Sandy tot 'nationale ramp' verklaarde komt er geld van de landelijke overheid vrij om de slachtoffers te helpen. © AFP
Het zuidelijke gedeelte van Manhattan staat volledig blank en de stroom is op de meeste plaatsen uitgevallen. © AFP
De hoge golven hebben in New York zeven metrotunnels en zes busgarages onder water gezet. Het is de ergste ramp ooit voor het openbaar vervoer in de grootste stad van de Verenigde Staten, zei directeur Joseph Lhota van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) dinsdag. © AFP
''Het metrosysteem van New York is 108 jaar oud, maar we hebben nog nooit zo'n verwoestende ramp meegemaakt als deze nacht'', zei Lhota. ''Orkaan Sandy heeft schade aangericht op ons hele netwerk, in elke buurt en regio''. © ANP
Het zuidelijkste puntje van Manhattan, Battery District, staat onder water. © AFP
De vele stroomuitvallen hulden delen van de stad in duisternis. Zelfs in het hoofdgebouw van de energiemaatschappij gingen enkele minuten lang de lichten uit, tot een generator aansloeg. © AFP
In tegenstelling tot veel gebouwen in de buurt, heeft het Empire State Building nog wel stroom. © AFP
De voorpui van een appartementencomplex in de wijk Chelsea op Manhattan is naar beneden gestort. © AFP
De stroomuitval levert bijzondere foto's op. © AFP
Fox News meldt dat er meer dan 5,7 miljoen huishoudens zonder stroom zitten. CNN spreekt zelfs van 6,3 miljoen. © AFP
Een tankstation in Brooklyn heeft te kampen met wateroverlast. © AFP
Een ondergelopen auto in het Financial District van New York. © AFP
Waterpompen draaien overuren om alle volgelopen kelders, tunnels en gebouwen leeg te krijgen. © AFP
Een ondergelopen kruispunt tussen Canal street en Hudson street op Manhattan. © AFP
Ook noordelijker in de staat New York richtte Sandy veel schade aan. © ANP