AMSTERDAM - Enkele uren voordat orkaan Sandy verwacht wordt het vasteland van de oostkust van de Verenigde Staten te bereiken, is de eerste schade in New York gemeld.

Een bouwkraan bovenop een woontoren in aanbouw op Manhattan is geknapt.

Het gaat om een luxe woontoren op West 57th Street. Het moet de hoogste woontoren in New York worden met dure appartementen die te koop worden aangeboden voor prijzen tot wel 90 miljoen dollar.

De New York Times bericht dat rond half drie lokale tijd melding werd gemaakt van de geknapte bouwkraan. Deze bungelt rond de tachtigste verdieping van de woontoren. Glas en bouwstenen zouden naar beneden vallen. Er is nog geen melding gemaakt van gewonden.

Ondergelopen straten

In de laaggelegen wijk in Red Hook in Brooklyn zijn de eerste straten al ondergelopen. Red Hook, dat aan de noordwestkant van Brooklyn ligt, ligt volledig in de zogeheten ‘Zone A’. Alle inwoners van Zone A is opgeroepen om te vertrekken. Op maandagmiddag is er echter nog een aanzienlijk aantal mensen op straat om het natuurgeweld van dichtbij te bekijken.

In de rest van New York is er ook nog hier en daar bedrijvigheid op straat. Veel mensen zijn niet naar hun werk gegaan omdat het openbaar vervoer is stilgelegd. Anderen hebben echter al een dag van tevoren een taxi besteld om toch hun werkplek te kunnen bereiken.

Bedrijvigheid

In de meeste wijken in de stad zijn winkels en restaurants gesloten. Een enkele buurtsuper houdt nog wel de deuren open tot aan het begin van de avond. Er is echter geen sprake meer van grote drukte zoals dat op zondag het geval was. De meeste mensen hebben hun inkopen al gedaan en hebben het advies van de lokale autoriteiten opgevolgd om binnen te blijven. De restaurants die wel open zijn, zitten rond lunchtijd toch nog aardig vol.

Een enkeling waagt het om een wandeling te maken of om zelfs te gaan hardlopen. De wind trekt echter snel aan en de verwachting is dat voor het begin van de avond alle winkels en restaurants definitief zullen sluiten.

Beweeg op de symbolen op de kaart meer informatie te zien te zien . Bekijk hier een grote versie.