ALGIERS - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft maandag Algerije gevraagd in de toekomst te helpen bij een mogelijke militaire interventie in het noorden van Mali. 

Clinton sprak tijdens haar bezoek met de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika.

Toen de democratisch gekozen regering van Mali in maart sneuvelde door een militaire coup, maakten Toeareg-rebellen dankbaar gebruik van de chaos.

Binnen enkele weken hadden ze, met hulp van islamistische strijders, het noorden van het land overgenomen. De islamisten verdreven vervolgens echter de Toeareg en maken sindsdien de dienst uit.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich unaniem uitgesproken voor een door Afrikaanse landen geleide militaire interventie, om het Malinese leger te helpen het noorden van het land te heroveren. Bij elke vorm van ingrijpen is de hulp van Algerije cruciaal. De regering heeft door hervormingen door te voeren de dans van de Arabische Lente ontsprongen, en beschikt nu over het sterkste leger en de beste inlichtingen in de regio.

Volgens Clinton heeft Bouteflika haar gewaarschuwd geen overhaaste beslissingen te nemen. "Ik stel de analyse van de president zeer op prijs", zei Clinton. De twee zijn overeengekomen te blijven overleggen binnen de VN en met Afrikaanse landen.

Ecowas

Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, overweegt drieduizend militairen naar Mali te sturen om het leger aldaar te helpen de islamisten te verdrijven. Velen vragen zich echter af hoe het verzwakte Malinese leger het voortouw kan nemen in een dergelijke operatie.

Analisten denken dat er een stuk meer Ecowas-militairen nodig zijn om het noorden van Mali, een woestijn ter grootte van Frankrijk, te heroveren.