ANNAPOLIS - Het valt niet te vermijden dat er in de Amerikaanse staat Maryland doden vallen als gevolg van de orkaan Sandy.

Dit zei de gouverneur van de staat van bijna 6 miljoen inwoners, Martin O'Malley, maandag. De Amerikaanse hoofdstad Washington wordt voor het grootste deel omringd door Maryland.

''De orkaan Sandy gaat bovenop Maryland zitten en tergt de staat 24 tot 36 uur lang. Dat is erg lang en de komende dagen worden erg moeilijk. Er zullen mensen zijn die het leven verliezen in deze storm'', zei O'Malley in zijn crisiscentrum.

Dodelijke slachtoffers als gevolg van orkanen zijn een zeldzaamheid in Maryland en Washington. De storm Irene veroorzaakte er één in 2011 en Ivan twee in 2004. 

Electriciteit

Het aantal Amerikanen dat als gevolg van de storm zonder stroom zit, is opgelopen tot 500.000 à 750.000, zo blijkt uit berichten van tv-stations.

De elektriciteitsbedrijven hebben meer dan 10.000 mensen ingezet om de schade te verhelpen. Veel elektriciteitsleidingen zijn beschadigd door omgewaaide bomen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is vooralsnog niet bezorgd over mogelijke gevolgen van Sandy op de presidentsverkiezingen van volgende week. De Verenigde Staten zijn klaar om deze grote en krachtige storm te doorstaan, aldus Obama in een toespraak over de naderende storm. Hij zei wel bezorgd te zijn over de mensen op het pad van Sandy in het oosten en noordoosten van de VS.

Obama beklemtoonde dat de mensen in de getroffen streek erop voorbereid moeten zijn dat het lang gaat duren om de schade en rommel op te ruimen. Het transport zal nog lang na de storm hinder ondervinden en het kan op sommige plaatsen waar de stroom uitvalt, dagen duren voor die is hersteld.

Aan land

De storm gaat aan het begin van de avond (plaatselijke tijd) in het noordoosten van de VS, waarschijnlijk in het zuiden van de staat New Jersey, aan land.

Het Amerikaanse National Hurricane Center meldde maandag dat de gevreesde storm met een snelheid van 44 kilometer per uur onderweg is naar de oostkust van de VS. Het centrum bevindt zich maandagmiddag op ongeveer 175 kilometer ten zuidoosten van de stad New York.

New York

In een persconferentie waarschuwde Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, dat het water maandagochtend al het niveau had bereikt van orkaan Irene, die in 2011 voor overlast zorgde in New York.

Maar de stad is voorbereid op de komst van de orkaan. "We denken alles gedaan te hebben om ons hier op voor te bereiden", aldus Cuomo.

De stad zal maandagmiddag (lokale tijd) twee tunnels naar Manhattan sluiten. Ook het openbaar vervoer is in New York stilgelegd.

Amerikaanse media melden dat de straten van Atlantic City grotendeels zijn overstroomd door vloed in combinatie met harde wind en regenval van de naderende orkaan Sandy. Er worden windsnelheden gemeten die de kracht hebben van een tropische storm.

Bekijk het gebied waar Sandy in de VS aan land komt:  


Grotere kaart weergeven

Schuilkelders

Burgemeester Bloomberg van New York heeft op een persconferentie gezegd dat er 76 schuilkelders opengaan voor geëvacueerde mensen die nergens anders kunnen verblijven. Er hebben zich al ruim 3000 mensen gemeld bij die kelders.

"Mensen kijken naar buiten en zeggen dat de storm wel meevalt. Geloof me, het gaat erg worden", waarschuwt de burgemeester.

Ambassade

Het Nederlandse consulaat in New York en de Nederlandse ambassade in Washington zijn maandag uit voorzorg gesloten.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd. Of er verder bepaalde voorzorgsmaatregelen zijn genomen, kon hij niet zeggen.

Op de websites van het consulaat en de ambassade staat dat mensen die een afspraak hadden bij een van beide gebouwen per telefoon of per e-mail op de hoogte worden gesteld van de sluiting.

De ambassade raadt mensen in het gebied waar Sandy overheen zal razen aan om hun contactgegevens achter te laten bij het Rode Kruis. Nederlanders in het gebied wordt geadviseerd de weersvoorspelling nauwgezet te volgen.

Als Nederlanders in problemen raken door de orkaan, zijn de mogelijkheden voor de ambassade en het consulaat beperkt om hulp te verlenen.

Daarvoor kunnen zij het beste eerst aankloppen bij Amerikaanse autoriteiten, zo staat op de website van de ambassade.

Kerncentrales

De instantie die toezicht houdt op de Amerikaanse nucleaire industrie heeft extra inspecteurs gestuurd naar kerncentrales in vijf staten die op het pad van Sandy liggen. De Nuclear Regulatory Commission zegt verder dat het hoofdkantoor en het regionale kantoor in het noordoosten op piketpersoneel na worden gesloten.

De NRC zegt dat alle kerncentrales er op gebouwd zijn om orkanen en overstromingen te doorstaan. Toch zullen centrales worden gesloten als in het betreffende gebied wind met orkaankracht wordt verwacht.

Bounty

De grote driemaster HMS Bounty is voor de Amerikaanse oostkust gezonken als gevolg van de orkaan. Het zeilschip is onder meer bekend van de films Mutiny on the Bounty (1962) en Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006). Het schip was een replica van het gelijknamige Britse schip uit 1787, dat beroemd werd door de muiterij bij Tahiti in 1789

De kustwacht slaagde er eerder in om 14 bemanningsleden te redden. Twee bemanningsleden worden echter nog steeds vermist. Het schip is ten onder, maar een mast is nog zichtbaar meldde de kustwacht.

Eerste stormschade in New York

Bekijke livebeelden van de Amerikaanse oostkust

Volg orkaan Sandy live via het American Hurricane Center