KIEV - Het verloop van de parlementsverkiezingen in Oekraïne is een tegenslag voor het democratische proces in het Europese land.

Het verloop van de parlementsverkiezingen in Oekraïne is een tegenslag voor het democratische proces in het Europese land.

Internationale waarnemers hebben onder meer vastgesteld dat de regerende Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj staatsfondsen en -faciliteiten heeft gebruikt om campagne te voeren.

De verkiezingen kenmerkten zich ook door verslaggeving van de media in het voordeel van de Partij van de Regio's, concludeert het waarnemersteam van de Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE).

''Gezien het machtsmisbruik en de buitensporige rol van geld in deze verkiezingen, lijkt het erop dat het democratische proces in Oekraïne is teruggedraaid'', zei OVSE-coördinator Walburga Habsburg Douglas maandag.

Timosjenko

Bij de verkiezingen van zondag lijkt de partij van de president op een overwinning af te stevenen. Internationale waarnemers betitelden de presidentsverkiezingen in februari 2010 nog als ''open, eerlijk, onpartijdig met een indrukwekkend democratie-gehalte''.

Janoekovitsj won toen van Joelia Timosjenko. Zij heeft zich als oppositieleidster opgeworpen, maar zit in de gevangenis wegens machtsmisbruik.

De OVSE heeft zich daarom beklaagd dat het ''niet nodig zou moeten zijn een gevangenis te bezoeken om de mening van politieke leiders te horen''.

De 51-jarige ex-premier Timosjenko is maandag in hongerstaking gegaan uit protest tegen ''de vervalste verkiezingen'' aldus haar raadsman. Ze is tot 7 jaar cel veroordeeld in een volgens haar aanhang politiek proces. Ze kon hierdoor niet meedoen aan de parlementsverkiezingen.