NEW YORK - De orkaan Sandy heeft aan kracht gewonnen voor de Amerikaanse oostkust.

De orkaan bereikt naar verwachting maandagavond lokale tijd het Amerikaanse vasteland, waarschuwde het US National Hurricane Center maandag.

De wind bereikt momenteel maximumsnelheden tot 140 kilometer per uur. De orkaan bevindt zich circa 615 kilometer ten zuidoosten van de stad New York.

Het leven in de dichtbevolkte oostkust van de Verenigde Staten, met steden als New York en Washington, ligt vrijwel geheel stil in afwachting van de orkaan.

New York

In een persconferentie waarschuwde Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, dat het water maandagochtend al het niveau had bereikt van orkaan Irene, die in 2011 voor overlast zorgde in New York.

Maar de stad is voorbereid op de komst van de orkaan. "We denken alles gedaan te hebben om ons hier op voor te bereiden", aldus Cuomo.

De stad zal maandagmiddag (lokale tijd) twee tunnels naar Manhattan sluiten. Ook het openbaar vervoer is in New York stilgelegd.

Amerikaanse media melden dat de straten van Atlantic City grotendeels zijn overstroomd door vloed in combinatie met harde wind en regenval van de naderende orkaan Sandy. Er worden windsnelheden gemeten die de kracht hebben van een tropische storm.

Bekijk het gebied waar Sandy in de VS aan land komt:  


Grotere kaart weergeven

Obama

President Barack Obama gaat niet naar een verkiezingsbijeenkomst in Orlando, Florida. Het Witte Huis liet maandag weten dat de president ervan afziet in verband met orkaan Sandy die de Amerikaanse oostkust bedreigt.

Obama gaat nu naar het Witte Huis om erop toe te zien dat de VS zich goed voorbereiden op de komst van Sandy. Ook wil hij erop toezien dat de autoriteiten snel op Sandy reageren.

Ook Obama's Republikeinse uitdager Mitt Romney moest campagne-activiteiten afblazen. Zo zag hij vanwege de naderende orkaan af van een bezoek aan een bijeenkomst in Virginia. Hij ging in plaats daarvan naar een bijeenkomst in Ohio, meer landinwaarts.

Vluchten geannuleerd

Luchtvaartmaatschappijen hebben maandag duizenden vluchten geannuleerd vanwege Sandy.

Duizenden reizigers, van Japan tot Europa, hebben hun reisplannen moeten aanpassen. Mogelijk komt het vliegverkeer door toedoen van de orkaan twee dagen stil te liggen.

Grote maatschappijen als American Airlines, United en Delta hebben alle vluchten van en naar de drie belangrijkste luchthavens in New York geannuleerd. In totaal gaat het om zo'n 7500 vluchten die maandag en dinsdag uitgevoerd hadden moeten worden.

Amsterdam

De annuleringen hebben ook gevolgen voor reizigers uit andere delen van de Verenigde Staten en reizigers uit Europa en Azië. Luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten van steden als Amsterdam, Londen, Parijs, Tokyo en Hong Kong naar New York en Washington geschrapt.

Vanuit Amsterdam werden alle vluchten naar de oostkust geannuleerd. Delta schrapte vluchten naar New York, Boston en Washington. United houdt vluchten naar Newark en Washington aan de grond en KLM annuleerde vluchten naar Boston, New York en Washington.

Reizigers die dinsdag vanuit New York en Washington naar Amsterdam willen vliegen moeten hun plannen wijzigen: ook deze vluchten zijn geannuleerd.

Bounty

De Amerikaanse kustwacht heeft maandag veertien bemanningsleden van het replica-zeilschip HMS Bounty gered.

De driemaster kwam voor de kust van North Carolina in de zware weersomstandigheden van orkaan Sandy terecht. Naar twee bemanningsleden wordt nog gezocht, liet de kustwacht weten.

De replica van het historische schip met dezelfde naam vertrok vorige week uit Connecticut en was onderweg naar Florida. De bemanning probeerde om de orkaan heen te varen, maar dat bleek een te lastige opgave.

Bekijke live beelden van de Amerikaanse oostkust

Volg orkaan Sandy live via het American Hurricane Center