BELGRADO - Een kleine groep Serviërs in het afgesplitste Kosovo heeft ruim 3 miljard euro aan subsidies achterovergedrukt.

Ze krijgen het geld voor ziekenhuizen, scholen en andere voorzieningen die allang zijn opgeheven, meldde de Servische tv-zender B92 in een documentaire in de afgelopen weken.

Servië heeft de afscheiding van Kosovo nooit erkend. Formeel beschouwt het dit gebied nog als zijn grondgebied.

De regering van Servië betaalt bijvoorbeeld nog 359 medewerkers in de Kosovaarse stad Prizren, hoewel in de hele gemeente geen Serviër meer woont. In de hoofdstad Pristina staan er in het ziekenhuis en apotheek nog 647 mensen op de loonlijst, hoewel die er nooit komen. Het Servische energiebedrijf EPS heeft zelfs 5000 mensen op de loonlijst.

Ondernemers

De subsidies van 300 miljoen euro per jaar in de voorbije 12 jaar verdwijnen in de zakken van bepaalde ondernemers. Sommigen maken het daarbij nog bonter, aldus de documentaire.

De 1300 resterende Serviërs in ziekenhuizen en scholen in Noord-Kosovo ontvangen naast hun Servische maandloon ook salaris van de overheid van Kosovo. Een deel verdient daarbovenop met smokkel van goederen. Ze smokkelen gesubsidieerde Servische goederen uit Kosovo terug naar Servië.