KIEV - De partij van president Viktor Janoekovitsj gaat maandag in de voorlopige uitslagen van de Oekraïense parlementsverkiezingen aan de leiding.

Pro-westerse oppositiepartijen lijken goede resultaten te behalen, maar het ziet er naar uit dat de Partij van de Regio's haar meerderheid in de volksvertegenwoordiging behoudt.

Met 30 procent van de stemmen geteld staat het blok van de Verenigde Oppositie, waar de partij van de gedetineerde ex-premier Joelia Timosjenko deel van uitmaakt, op 21 procent.

De partij van haar aartsvijand Janoekovitsj heeft 36,6 procent van de stemmen binnengehaald, aldus de centrale verkiezingscommissie maandag.

Kiesdistricten

De derde plaats in de tussenstand is voorlopig weggelegd voor de communisten met 15,3 procent, gevolgd door UDAR met 12,6 procent van de stemmen. De nieuwe oppositiepartij UDAR wordt geleid door zwaargewicht bokskampioen Vitali Klitsjko.

Deze tussenstand heeft geen betrekking op de stemming in individuele kiesdistricten, die de andere helft van het in totaal 450 zetels tellende parlement toewijzen. Die resultaten, die naar verwachting gunstig uitpakken voor de regeringspartijen, worden veel later verwacht.

Waarnemers

Internationale waarnemers houden de verkiezingen nauwlettend in de gaten. Westerse landen vrezen verkiezingsfraude nu oud-premier Joelia Timosjenko achter de tralies zit.

Maandag presenteren zij waarschijnlijk hun oordeel over de stembusgang. Een ondemocratische uitslag kan de banden met het Westen schaden en Oekraïne in de richting van Rusland manoeuvreren.