KIEV - De Partij van de Regio's van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj leidt de parlementaire verkiezingen met 30,5 procent van de stemmen, aldus een peiling zondagavond.

Het blok van de Verenigde Oppositie, waar de partij van de gedetineerde ex-premier Joelia Timosjenko deel van uitmaakt, staat tweede met 23,9 procent van de stemmen.

Een andere oppositiepartij, UDAR, die wordt geleid door de zwaargewicht bokskampioen Vitali Klitsjko, staat op de derde plaats met 14,7 procent, volgens de peiling twee uur voor sluiting van de stembureaus.

Voor Klitsjko betekent dat zijn doorbraak in de nationale politieke arena. De derde positie is wel lichtelijk teleurstellend omdat peilingen in de aanloop naar de verkiezingen zijn partij nog op de tweede plaats positioneerden.

Ultra-nationalistisch

De ultra-nationalistische Svoboda (Vrijheids) Groep is goed voor de vierde plaats met 12,3 procent van de stemmen, terwijl de Communistische Partij kan rekenen op 11,8 procent. Geen enkele andere partij is het gelukt door de kiesdrempel van 5 procent te breken, die nodig is om een zetel in het parlement te bemachtigen.

De peiling had geen betrekking op de stemming in individuele kiesdistricten, die de andere helft van het 450 zetels tellende parlement toewijzen. Maar hier gelden de regeringspartijen traditioneel als zeer sterk. Resultaten uit deze wijken worden veel later verwacht.