NEW YORK - Het noordoosten van de Verenigde Staten bereidt zich koortsachtig voor op de komst van orkaan Sandy.

Meteorologen verwachten dat het natuurgeweld maandagavond of dinsdag in de vroege uren het Amerikaanse vasteland bereikt.

Het is nog niet te voorspellen waar de orkaan precies aan land gaat komen, maar mogelijk is het in de regio van New York en New Jersey.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York gaf zondag opdracht om 375.000 inwoners in laaggelegen gebieden te evacueren wegens overstromingsgevaar. Hij besloot ook dat de scholen in New York maandag dicht blijven.

Google heeft een crisiskaart ontwikkeld waarop de laatste ontwikkelingen van de storm te volgen zijn. Zo is er een actueel weerbericht en lokaties die worden geëvacueerd.

Hamsteren

Veel inwoners van New York zijn aan het hamsteren geslagen. Er is massaal gereageerd op de oproep om voldoende water en voedsel dat niet kan bederven in te slaan.

De supermarkten zijn overvol en de rijen voor de kassa’s ellenlang. In veel winkels is het brood en water op. Mensen kopen daarnaast veel ingeblikt voedsel zoals bonen en soep en ook het toiletpapier vliegt de schappen uit.

Er wordt ook rekening gehouden met stroomuitval. Autoriteiten adviseren om voldoende batterijen en zaklampen in huis te hebben, mocht de stroom daadwerkelijk uitvallen. De electriciteitskabels bevinden zich voor een groot gedeelte boven de grond, waardoor een grote storm voor een behoorlijke schade zou kunnen zorgen.

Evacuatie

De gebieden in New York die geëvacueerd worden, bevinden zich aan de kust en aan de rand van de rivieren. De stad is verdeeld in drie zones. Inwoners van Zone A worden geëvacueerd. Het gaat onder andere om een deel van het Financial District en de East Village in Manhattan en de wijken Red Hook, Coney Island en delen van Williamsburg in Brooklyn.

In de zones B en C geldt verhoogd risico voor overstromingen, afhankelijk van de sterkte van de storm. Burgermeester Bloomberg heeft inwoners van Zone A opgeroepen om ook daadwerkelijk hun huizen te verlaten. Thuis blijven zou ‘egoïstisch’ zijn en reddingswerkers onnodig in gevaar brengen.

Openbaar vervoer

De stad New York zet verder alle metro's, bussen en treinen stil vanaf 19 uur zondagavond lokale tijd (12 uur 's nachts Nederlandse tijd). De ondergrondse kan mogelijk onderlopen als het noodweer overtrekt.

New York is met ruim 8 miljoen inwoners de grootste stad van de VS. Dagelijks stappen ruim 5 miljoen mensen in de metro, bus of trein.

De metropool kan mogelijk zondagavond al te maken krijgen met zware regenval. Pas 12 uur nadat de storm is gaan liggen wordt de dienstregeling gedeeltelijk hervat. Als de wind erg krachtig is, kan de gemeente ook bruggen en tunnels sluiten. De beurs op Wall Street heeft laten weten wel open te blijven.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de bevolking gewaarschuwd voor de orkaan Sandy. ''Het is een grote en zware storm'', zei de president, die de bewoners aan de oostkust op het hart drukte om de zaak serieus te nemen.

Obama had zondag uitleg gekregen bij het federale stormcentrum in Washington. Hij zei dat functionarissen hem verzekerden dat allerlei voorzieningen klaar staan. Hij zei dat het ''belangrijk is om grootschalig en snel te reageren'' op schade door de orkaan.

De hulpverleners hoeven zich niet druk te maken over allerlei regeltjes, zei de president, die zijn tijd moet verdelen tussen de stormvoorbereiding en de verkiezingen over 9 dagen.

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen hebben honderden vluchten naar de Amerikaanse oostkust geschrapt wegens Sandy. Air France annuleerde alle vluchten naar New York en Washington voor maandag. Amerikaanse maatschappijen hebben honderden binnenlandse vluchten geschrapt.

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt drie retourvluchten naar de Verenigde Staten, die maandag vanaf Schiphol zouden vertrekken.

Orkaankracht

Sandy zal zich over een groot gebied doen gelden. Over een breedte van zo'n 165 kilometer heeft Sandy orkaankracht, maar over een front van meer dan 1100 kilometer is nog sprake van een tropische storm.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft twee evenementen voor de verkiezingscampagne geschrapt om op tijd voor de orkaan in Washington terug te zijn.

Washington

De orkaan kan behalve voor New York ook grote gevolgen hebben voor steden als Boston en Washington. In het gebied wonen tientallen miljoenen mensen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie treft voorbereidingen om inwoners te hulp te schieten. Zo staan teams met helikopters 24 uur per dag paraat om assistentie te verlenen als daar om wordt gevraagd.

Het natuurgeweld teisterde eerder het Caribisch gebied. Daar waren 66 doden te betreuren. De meeste slachtoffers vielen in Haïti.

Noodtoestand VS

Politie kijkt toe hoe de laatste mensen vertrekken uit Grand Central Station in New York. Het openbaar vervoer wordt in verband met de naderende storm stilgelegd. © AFP
Het noordoosten van de Verenigde Staten bereidt zich koortsachtig voor op de komst van orkaan Sandy. © ANP
Meteorologen verwachten dat het natuurgeweld maandagavond of dinsdag in de vroege uren het Amerikaanse vasteland bereikt. © ANP
Burgemeester Michael Bloomberg van New York gaf zondag opdracht om 375.000 inwoners in laaggelegen gebieden te evacueren wegens overstromingsgevaar. © ANP
Het is nog niet te voorspellen waar de orkaan precies aan land gaat komen, maar mogelijk is het in de regio van New York en New Jersey. © ANP
De stad New York zet verder alle metro's, bussen en treinen stil vanaf 19 uur zondagavond lokale tijd (01 uur Nederlandse tijd maandag). © AFP
Luchtvaartmaatschappijen hebben honderden vluchten naar de Amerikaanse oostkust geschrapt wegens Sandy. Air France annuleerde alle vluchten naar New York en Washington voor maandag. © Getty Images
Amerikaanse maatschappijen hebben honderden binnenlandse vluchten geschrapt. © Getty Images
Sandy zal zich over een groot gebied doen gelden. Over een breedte van zo'n 165 kilometer heeft Sandy orkaankracht, maar over een front van meer dan 1100 kilometer is nog sprake van een tropische storm. © AFP
De orkaan kan behalve voor New York ook grote gevolgen hebben voor steden als Boston en Washington. In het gebied wonen tientallen miljoenen mensen. © AFP
Het Amerikaanse ministerie van Defensie treft voorbereidingen om inwoners te hulp te schieten. © Getty Images
Zo staan teams met helikopters 24 uur per dag paraat om assistentie te verlenen als daar om wordt gevraagd. © Getty Images