ATHENE - Een Griekse journalist is zondag gearresteerd nadat hij de namen had gepubliceerd van Grieken die een Zwitserse bankrekening hebben. Dat heeft de politie gemeld.

Kostas Vaxevanis maakte ruim 2000 namen bekend die op de controversiële lijst staan die in 2010 werd gelekt door een werknemer van HSBC.

De toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde overhandigde de lijst uiteindelijk aan de Griekse regering, maar die deed er tot op heden weinig mee.

Het origineel zou zelfs zijn kwijtgeraakt. Veel Grieken willen echter dat de lijst wordt gebruikt om belastingontduikers op te sporen.

Autoriteiten

De Griekse autoriteiten hebben lang volgehouden dat de informatie niet gebruikt kan worden tegen belastingontduikers.

Dit omdat de lijst illegaal zou zijn verkregen. Afgelopen woensdag heeft de Griekse minister van Financiën echter Frankrijk om een nieuwe kopie gevraagd.

Het is niet bekendgemaakt waarom Vaxevanis precies is gearresteerd, maar volgens lokale media heeft hij de privacy geschonden. ''In plaats van dieven en ministers die de wet overtreden te arresteren, willen ze de waarheid arresteren'', twitterde de journalist zaterdagavond zelf nog.