KIEV - Na een bittere verkiezingsstrijd in Oekraïne is de kiezer daar zondag aan het woord.

De meer dan 35 miljoen stemgerechtigden mogen een nieuw parlement kiezen, hoewel de regeringspartij de grootste lijkt te worden.

De beroemde bokser Vitali Klitsjko is het opvallendste nieuwe gezicht bij de parlementsverkiezingen. Volgens peilingen kan hij met zijn partij UDAR de tweede van het land worden, na de partij van president Viktor Janoekovitsj.

Andere partijen die volgens de peilingen kans hebben om in het 450 zetels tellende parlement terecht te komen zijn de communisten en de rechtspopulisten. In totaal doen maar liefst 21 partijen een poging om verkozen te worden.

Eerlijk verlopen

Het is de vraag of de verkiezingen zondag eerlijk zullen verlopen. Klitsjko beklaagde zich eerder over de intimidatie door de autoriteiten. ''De verkiezingsstrijd verloopt heel smerig, zonder regels, men hindert ons enorm.''

Oekraïne is een van de grootste landen van Europa en is sinds 1991 onafhankelijk. Voor die tijd was het een Sovjetrepubliek. Het is het belangrijkste doorvoerland voor Russisch gas aan de Europese Unie.

Het is politiek verdeeld in een Russisch sprekende meerderheid in het oosten en een overwegend Oekraïens sprekend westen.