VANCOUVER - Na een aardbeving voor de westkust van Canada is een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de Amerikaanse staat Hawaii.

De eilanden moeten rekening houden met golven van zeker een meter hoog die schade kunnen veroorzaken aan de kust, aldus het tsunamiwaarschuwingscentrum.

Volgens het centrum bereiken de golven Hawaii om ongeveer 09.30 uur Nederlandse tijd en zijn ''dringend maatregelen nodig om levens en eigendommen te beschermen''.

De waarschuwing geldt voor alle eilanden. Bewoners van de kust zouden moeten evacueren. Even later klonken de alarmsirenes en vertrokken mensen uit de kustgebieden. Hawaii ligt duizenden kilometers van het epicentrum.

Aardbeving

Bij de Canadese Queen Charlotte eilanden (ook wel Haida Gwaii) was in de nacht van zaterdag op zondag een zware aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter.

Aan de kust vlakbij het epicentrum van de beving werd ook al een regionale waarschuwing uitgegeven voor tsunamigevaar.

Hoewel de beving op veel plekken in het noorden van de Canadese provincie British Columbia is gevoeld, zijn er geen berichten over slachtoffers of grote schade. Na de beving is een behoorlijk aantal naschokken geregistreerd.