PARIJS - De Britten van Iraakse afkomst die vorige maand in de Franse Alpen werden doodgeschoten, konden niet wegkomen omdat hun auto in een berm kwam vast te zitten.

De vader deed een wanhopige poging aan de moordenaar te ontkomen, maar het lukte niet de auto weg te rijden. Dit meldde de krant Le Monde zaterdag.

Saad al-Hilli, en in Irak geboren Britse ingenieur, werd vermoord in zijn auto gevonden, samen met zijn vrouw en schoonmoeder.

Ook een Franse fietser werd doodgeschoten op de afgelegen weg in de buurt van het dorp Chevaline, niet ver van de Zwitsers-Italiaanse grens. De politie weet nog niet of hij eerst werd gedood of dat hij slachtoffer werd toen hij de plek van de moord voorbij fietste.

Motief

Hoewel het onderzoek wel enig licht heeft geworpen op de volgorde van de gebeurtenissen, zijn veel belangrijke details zoals het motief van de moordenaar nog steeds niet bekend, aldus de krant.

De schutter heeft ook geprobeerd de 7-jarige dochter van de familie te vermoorden. Hij deed dat door haar hard op het hoofd te slaan toen de munitie op was.

Een 4-jarig zusje overleefde door zich te verschuilen onder de benen en rok van haar dode moeder op de achterbank van de auto.

Beroepsmoordenaars

De politie gelooft dat de moordenaar alleen was en één wapen gebruikte. Het betreft een pistool dat het Zwitserse leger gebruikte in de jaren '20 en '30, niet het soort wapen dat beroepsmoordenaars gebruiken, zegt Le Monde.

Het oudere meisje vertelde de politie dat zij en haar vader buiten de auto waren toen het schieten begon. Toen het de vader niet lukte zijn dochter in de auto te krijgen, probeerde hij met het voertuig te ontsnappen met de rest van de familie.

Maar de auto kwam in een berm vast te zitten. De moordenaar schoot de drie volwassen inzittenden vervolgens in het hoofd.