ROME - Duizenden demonstranten liepen zaterdag door Rome tijdens een door de vakbonden en linkse partijen uitgeroepen 'No Monti Day'.

Ze protesteerden tegen de bezuinigingsmaatregelen die de Italiaanse regering doorvoert om de economische crisis het hoofd te bieden.

Gadegeslagen door een nadrukkelijk aanwezige politiemacht, droegen sommige demonstranten reusachtige maskers van premier Mario Monti of de duivel, terwijl anderen poppen bij zich hadden die voormalig premier Silvio Berlusconi, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama uitbeeldden.

Op spandoeken stonden slogans als 'Bezuinigingen, alleen bezuinigingen' en 'Weg met Monti', als protest tegen de structurele hervormingen die de regering heeft opgelegd. Sommige demonstranten gooiden met eieren naar bankkantoren en staken rotjes af. Maar grote incidenten bleven uit.

Vernietigen

''We zijn hier tegen Monti en zijn politiek, dezelfde politiek als in heel Europa, dat Griekenland op de knieën bracht en dat de helft van Europa aan het vernietigen is'', zei een van de demonstranten. Volgens de organisatoren namen meer dan 100.000 mensen deel aan de demonstratie.

Critici beschuldigen Monti ervan dat hij er niet in slaagt de economische groei te stimuleren en tegelijk de bevolking te verstikken met hoge belastingen. De werkloosheid in Italië is 10,7 procent, maar onder jongeren ligt dit veel hoger.

Alles over de schuldencrisis