ROME - De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi zei zaterdag dat zijn centrum-rechtse blok mogelijk zijn steun aan de regering van Mario Monti zal intrekken.

De stap kan Italië in politieke chaos brengen in de aanloop naar de nationale verkiezingen in april volgend jaar.

''We moeten inzien dat deze regering de spiraal van recessie van onze economie voortzet. Samen met mijn medewerkers zullen we in de komende dagen beslissen of het beter is om ons vertrouwen in deze regering onmiddellijk in te trekken of niet, met het oog op de geplande verkiezingen'', zei Berlusconi op een persconferentie in Noord-Italië, een dag nadat hij tot 4 jaar cel werd veroordeeld wegens belastingfraude.

De Monti-regering van niet-gekozen technocraten kan rekenen op de steun van de centrum-linkse partijen, de centrum-rechtse en het centrum. Maar het verliest zijn meerderheid en zal moeten aftreden als het centrum-rechtse blok het vertrouwen opzegt.

Actief

Berlusconi (76) voegde er nog aan toe in de politiek actief te willen blijven. Hij zei zich verplicht te voelen ''in het veld te blijven'' om anderen te beschermen tegen ''juridische onrechtvaardigheden''.

Eerder deze week zei Berlusconi nog dat hij niet meer meedoet aan de parlementsverkiezingen volgend jaar. Hij is nu nog parlementslid.

Berlusconi werd veroordeeld wegens belastingfraude bij zijn bedrijf Mediaset. De rechter zei ook dat Berlusconi 5 jaar lang geen openbaar ambt meer mag bekleden. De oud-premier is verder verwikkeld in een strafzaak met de destijds minderjarige prostituee Ruby.