VILNIUS - Drie politieke partijen in Litouwen hopen na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen van zondag als grootste uit de bus te komen.

In de tweede ronde is bijna de helft van de 141 parlementszetels te geef.

De twee centrumlinkse oppositiepartijen die na de eerste stemronde van twee weken geleden aan kop gaan, de Arbeidspartij met achttien zetels en de Sociaaldemocraten met zestien, beloven een coalitie aan te gaan die zal investeren in het sociale stelsel en invoering van de euro zal uitstellen tot de Europese Unie de schuldencrisis te boven is.

De partijen willen regeren met de populistische partij Orde en Gerechtigheid, die in de eerste stemronde zes zetels behaalde.

Gezamenlijke munteenheid

Het regerende conservatieve verbond dat na de eerste stemronde met dertien zetels op de derde plek staat, de Vaderland Unie-Litouwse Christendemocraten, wil de gezamenlijke munteenheid in 2014 invoeren en voortmaken met plannen voor de bouw van een kerncentrale.

In de peilingen voor de tweede ronde gaan de regerende conservatieven aan kop. De partij van premier Andrius Kubilius krijgt bij een overwinning van president Dalia Grybauskaite de taak een regering samen te stellen en kan dan roet in het eten van de linkse partijen strooien.

Leefomstandigheden

Ondanks economische groei gaan de leefomstandigheden van de drie miljoen Litouwers er door stijgende energieprijzen nog steeds op acheruit. In 2009 sloot Litouwen zijn oude kerncentrale, die nog uit de Sovjettijd stamde, waarna het land was toegewezen op het importeren van aardgas en elektriciteit uit Rusland.

De huidige regering wil een nieuwe centrale bouwen en het land daarmee onafhankelijk maken van energie-import, maar bijna tweederde van het plebisciet schoot dit plan twee weken geleden in een referendum af. Het project zou te duur en te onveilig zijn.