ALEPPO - Het staakt-het-vuren in Syrië dat vrijdag inging is vanaf het begin een mislukking. Dat heeft een rebellencommandant van het Vrije Syrische Leger zaterdag laten weten.

''Dit is een mislukking voor Brahimi. Dit initiatief was al dood voordat het begon'' zei commandant Abd al-Jaber al-Akaidi in de Syrische stad Aleppo.

Het Vrije Syrische leger had ingestemd met het bestand. Het kwam tot stand door bemiddeling van VN-gezant Lakhdar Brahimi en zou gelden tijdens het 4 dagen durende islamitische offerfeest Eid al-Adha.

De partijen beschuldigen elkaar ervan het bestand te schenden. Zo meldde de staatstelevisie dat ''terroristen'' zaterdag een autobom lieten ontploffen bij een kerk in de oostelijke plaats Deir al-Zor.

Rebellen en activisten van de oppositie op hun beurt maken zaterdag melding van grootschalige beschietingen door het leger in onder meer Deir al-Zor, buitenwijken van Damascus en Aleppo.

Activisten van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldden zaterdag dat vrijdag bijna 150 doden zijn gevallen onder burgers, rebellen en militairen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier