PORT-AU-PRINCE - Zeker 44 mensen in het Caraïbisch gebied zijn omgekomen door orkaan Sandy. Het natuurgeweld trof Cuba en Haïti de afgelopen dagen het hardst.

Daar vielen respectievelijk 11 en 29 slachtoffers. De storm trof ook Jamaica en de Bahama-eilanden. De autoriteiten vrezen dat dat aantal nog oploopt en zijn nog op zoek naar vermisten.

In Haïti regent het sinds dinsdag bijna non-stop, waardoor modderstromen en aardverschuivingen ontstonden. In het land hebben nog altijd veel mensen geen huis na de verwoestende aardbeving in 2010.

Sandy verwoestte duizenden huizen, bruggen en plantages. De enigszins afgezwakte storm bereikt vermoedelijk volgende week de oostkust van de Verenigde Staten.

Verkiezingen VS

Daar zijn de voorbereidingen op Sandy inmiddels in volle gang. Media daar noemen de krachtige orkaan inmiddels 'Frankenstorm'. De Amerikanen houden rekening met overstromingen en stroomuitval. Zaterdag was nog niet te voorspellen waar en wanneer Sandy precies aankomt bij de VS. Mogelijk is het maandag of dinsdag.

Het noodweer dreigt zelfs de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verstoren. Mitt Romney, de Republikeinse tegenstander van Democraat en zittend president Barack Obama, blies vrijdag al een verkiezingsbijeenkomst in de staat Virginia af, die voor zondagavond op het programma stond.

De VS maken zich zorgen dat stormschade en stroomuitval het leven van miljoenen Amerikanen verstoren in de laatste dagen voor de verkiezingen op 6 november. Dat heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de inrichting van stembureaus en de opkomst.

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier