SITTWE - Een woongebied van een moslimminderheid in het westen van Myanmar is in een dag tijd grotendeels met de grond gelijk gemaakt.

Meer dan 800 huizen en woonboten zijn waarschijnlijk in brand gestoken. Dat zegt Human Rights Watch zaterdag op basis van satellietbeelden die ze zaterdag heeft gepubliceerd.

De vernielingen zijn woensdag aangericht in een deel van de stad Kyaukpyu waar veel leden van de Rohingya-moslimminderheid wonen. Het is een van de plekken waar de afgelopen dagen gevechten waren.

Door het geweld kwamen afgelopen week 82 mensen om het leven en er vielen 129 gewonden, zei een overheidsfunctionaris. Onder de dodelijke slachtoffers zijn 36 vrouwen en 46 mannen.

Gevlucht

In de deelstaat Rakhine in het westen van Myanmar, het voormalige Birma, zijn al sinds juni onlusten. Moslims en boeddhisten vechten met elkaar, waarbij de Rohingya het waarschijnlijk het zwaarst te verduren hebben gehad.

Duizenden mensen zijn de gevechten in het gebied inmiddels ontvlucht. Sinds juni zijn zeker al 150 mensen omgekomen.

Illegale immigranten

Veel Myanmarezen zien de ongeveer 800.000 moslims in het gebied, Rohingya genaamd, als illegale immigranten uit buurland Bangladesh.

De VN en VS hebben hun ernstige zorgen uitgesproken over de situatie. De Rohingya zijn volgens de Verenigde Naties een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.

Bangladesh heeft extra grenspatrouilles ingesteld om vluchtende Rohingya uit Myanmar te weren.