AMSTERDAM - In het zuiden van de Syrische stad Damascus is vrijdagmiddag een autobom tot ontploffing gekomen. Zeker vijf mensen kwamen om en minstens 32 raakten gewond.

Dat meldde de staatstelevisie.

De bom is geëxplodeerd in de buurt van een kinderspeelplaats in het stadsdeel Daf al-Shok, een soennitische buurt. Verscheidene gebouwen liepen schade op.

Ook in de stad Daraa, in het zuiden van Syrië, ontplofte een autobom. Daarbij zouden 11 militairen van het regeringsleger gewond zijn geraakt. De bom ging af bij een militaire post.

Hoewel vrijdag op verschillende plaatsen gevochten werd leek het geweld in Syrië enigszins te luwen sinds het staakt-het-vuren van kracht werd dat internationaal gezant Lakhdar Brahimi had voorgesteld. Het bestand zou gelden voor de duur van het vierdaagse Offerfeest.

Observatorium

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een organisatie die gevoed wordt door informatie van tegenstanders van het regime-Assad, kwamen er vrijdag zeker 81 mensen om door het oorlogsgeweld. Donderdag, aan de vooravond van het bestand, telde de organisatie 135 doden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten