AUSTIN - De Amerikaanse staat Texas zit niet te wachten op waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij de presidentsverkiezingen.

De procureur-generaal in Texas, de conservatieve Republikein Greg Abbott, ligt in de clinch met de OVSE. Het State Department in Washington leek donderdag de angel uit het conflict te hebben gehaald. Enkele uren later echter betuigde Abbott zich nog even strijdbaar.

Abbott liet eerder deze week in een brief aan de OVSE weten dat verkiezingswaarnemers die niet op minstens dertig meter afstand van de stemlokalen blijven, arrestatie riskeren. Volgens de Texaanse wet mogen niet-kiezers formeel niet dichter in de buurt komen.

Brief

Abbott schreef de brief omdat hij vond dat de OVSE zich mengde in de discussie over de grondwettelijkheid van een vorm van kiezersregistratie en identificatieplicht waarvan hij juist een voorstander is. De maatregel is bedoeld om illegalen, onder wie potentieel veel mensen die op de Democraten zullen stemmen, de pas af te snijden.

OVSE-ambassadeur Janez Lenarcic zei dat er geen enkele aanleiding was om te denken dat OVSE-waarnemers zich met het verkiezingsproces bemoeien of dat op enigerlei wijze proberen te beïnvloeden en noemde het dreigement van Abbott om waarnemers strafrechtelijk te vervolgen 'onaanvaardbaar'.

Beklag

De OVSE deed haar beklag bij het ministerie van buitenlandse zaken in Washington. Dat zei donderdag dat men in Texas inmiddels gerustgesteld was dat de OVSE zich aan de Texaanse wet zou houden.

Luttele uren later liet Abbott weten dat hij ook een brief naar het ministerie had gestuurd met de mededeling dat de gegeven verzekeringen niet volstonden.

De gouverneur van Texas, Rick Perry, schaart zich vierkant achter zijn procureur-generaal. Kennelijk om zijn steun nog openlijker te betuigen twitterde hij: "Er zullen geen VN-waarnemers/inspecteurs deel uit maken van welk verkiezingsproces in Texas dan ook". De OVSE is echter geen organisatie van de Verenigde Naties.

OVSE-waarnemers hebben sinds 2002 verkiezingen in de VS gevolgd.