KABUL - In de Noord-Afghaanse stad Maymana zijn vrijdag zeker meer dan 30 mensen gedood door een zelfmoordaanslag in een moskee. 

Tientallen mensen raakten gewond, meldden functionarissen.

De dader droeg een politie-uniform. Hij blies zich op kort na het ochtendgebed tijdens het islamitische offerfeest Eid al-Adha. Onder de doden zijn burgers, maar ook veel politieagenten en mensen van de inlichtingendienst.

De politiechef van de provincie Raryab, Abdul Khaliq Aqsai, raakte gewond. Ook veel provinciale regeringsfunctionarissen waren aanwezig toen de aanslag werd gepleegd. Het dodental zou 32 tot 37 bedragen. Zo'n 40 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Bloed

"Overal was bloed en lagen dode lichamen", zei Khaled, een arts die op het moment van de explosie in de moskee was.

President Hamid Karzai deed juist vrijdag in een boodschap ter gelegenheid van het Offerfeest een oproep aan de Taliban om 'te stoppen met het vermoorden van andere Afghanen' en 'het vernietigen van onze moskeeën, ziekenhuizen en scholen'.

Het noorden van Afghanistan was vorige week ook al het toneel van een zware aanslag. Een bermbom eiste toen het leven van zeker 18 mensen in de provincie Balkh, die op weg waren naar een bruiloft. Onder de doden waren veel vrouwen en kinderen.