BEIROET - Ondanks een staakt-het-vuren zijn vrijdag zware gevechten uitgebroken rond een militaire basis. Dat heeft het Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Volgens de organisatie bestormden opstandelingen de basis, die aan de weg ligt tussen de hoofdstad Damascus en Aleppo. Als reactie beschoten legertroepen het nabijgelegen dorpje Deir Sharqi.

Het is de eerste schending van het staakt-het-vuren dat na bemiddeling van VN-gezant Lakhdar Brahimi vrijdagochtend om half zes inging, aan het begin van het vier dagen durende islamitische offerfeest.

De aanvallers zijn lid van het Islamitisch al-Nusra Front, dat eerder al had gezegd zich niet aan het staakt-het-vuren te zullen houden dat de regering en de belangrijkste oppositiegroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), overeen waren gekomen.

Kaart: A=Damascus, B-Aleppo:


Grotere kaart weergeven

Demonstranten

In verschillende steden zijn ook betogers de straat op gegaan om te demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In onder meer Damascus en Aleppo gingen mensen na het ochtendgebed de straat op. Zeker drie betogers raakten gewond toen de politie de demonstranten wilde verspreiden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier