JERUZALEM - De Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn ultranationalistische regeringspartner Yisrael Beitenu komen in de aanstaande parlementsverkiezingen uit met één gezamenlijke lijst.

Dat hebben Netanyahu en minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, de havik die Yisrael Beitenu aanvoert, donderdag bekendgemaakt.

Verscheidene Israëlische kranten vermoeden dat Netanyahu met deze verrassende stap het verbond van middenpartijen, dat de herleefde Arbeidspartij zou proberen te vormen, het hoofd hoopt te bieden.

Maar de samenwerking kan van de weeromstuit de vereniging van de oppositie ook bespoedigen.

Krachtenbundeling

Door de krachtenbundeling van Likud en Yisrael Beitenu lijkt het rechtse blok de winst in de verkiezingen van januari nauwelijks meer te kunnen ontgaan.

Likud heeft volgens opiniepeilingen een grote voorsprong, maar verloor de afgelopen tijd terrein aan de heropgestane Arbeidspartij. Die heeft met succes de aanval ingezet op het sociaal-economische beleid van de regering-Netanyahu.

De samenwerking met Likud geeft minister Lieberman, een geharnast tegenstander van concessies aan de Palestijnen, een belangrijke stem in het vredesproces. Shelly Yachimovich, de leider van de Arbeidspartij, noemt het nieuwe rechtse verbond 'racistisch' en verwacht dat gematigd rechtse kiezers in haar armen zullen vluchten.