NEW YORK - Een agent van de New Yorkse politie is volgens federale opsporingsautoriteiten in de Verenigde Staten bezig geweest met voorbereidingen om vrouwen te ontvoeren en ze op te eten.

Hij zit vast. Dat maakten zij donderdag bekend.

De agent Gilberto Valle zou samen met een niet nader genoemde handlanger samen hebben gespannen om vrouwen te ''kidnappen, koken en vrouwelijke lichaamsdelen te eten'', aldus de aanklacht.

''De beschuldigingen in de aanklacht hebben geen beschrijving van ons nodig. Ze spreken voor zich. Zeggen dat Valle's eigen woorden en acties schokkend waren, zou nog een understatement zijn'', aldus FBI-directeur Mary E. Galligan in een verklaring.

Onderscheppen

De FBI raakte op de hoogte door e-mails en chatverkeer van de verdachte te onderscheppen. Daarin sprak hij gedetailleerd over zijn plannen, zoals over het levend koken of levend roosteren van de vrouwen.

Tijdens een chat met zijn onbekende handlanger ging het op een gegeven moment om de vraag hoe groot de oven van Valle was. Groot genoeg voor een vrouw met gekruiste benen, was het antwoord.

Thuiscomputer

In zijn thuiscomputer trof de FBI informatie over zeker 100 vrouwen, met namen, foto's, adressen en persoonlijke beschrijvingen. Valle zou bij het aanleggen van de lijst met potentiële slachtoffers gebruik hebben gemaakt van informatie van justitie.

Als de 28-jarige agent schuldig wordt bevonden aan samenzwering met het oog op kidnapping, wacht hem mogelijk een levenslange gevangenisstraf.