WASHINGTON - De rel die in de Amerikaanse staat Texas is ontstaan over de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) bij de presidentsverkiezingen van 6 november, berust op een misverstand.

Dit zei het hoofd van de missie, de Nederlander Daan Everts, donderdag over de ontstane verwarring.

Texas heeft de waarnemers laten weten niet te dicht bij de stemlokalen te komen tijdens de verkiezingen. Als ze dat toch doen, kan er arrestatie volgen. Openbaar aanklager Greg Abott bepaalde dat de waarnemers ruim 30 meter bij de stemlokalen verwijderd moeten blijven.

Volgens Everts is men in Texas niet goed op de hoogte ''van onze rol''. Alle 56 lidstaten van de OVSE, waaronder de Verenigde Staten, hebben zich verplicht waarnemers uit te nodigen voor verkiezingen.

''Er is een afspraak elkaars verkiezingen waar te nemen. Dat geldt voor Kazachstan, Canada, Nederland en nu ook de Verenigde Staten. De OVSE doet dit al sinds 2002. Alleen in Texas weet men dat kennelijk niet'', aldus Everts.

Overreactie 

De hoofd van de waarnemersmissie wijt het misverstand aan ''een overreactie'' op berichten in de media die onjuist waren. Die suggereerden dat de waarnemers zich zouden kunnen bemoeien met het verkiezingsproces.

''Van controle van het proces is echter geen sprake'', benadrukt Everts. ''Onze waarnemers nemen alleen waar. Later komen we met een rapport met aanbevelingen. Maar we zijn er niet om het proces te verstoren. Dat zijn we nu aan het uitleggen.''

De OVSE heeft ook een boze brief gestuurd aan de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

''We kunnen niet met twee maten meten. Een land kan niet zeggen geen waarnemers toe te laten en het dan van een ander land wel eisen'', zegt Everts, die overigens denkt dat het misverstand snel zal overwaaien. 

Alles over de verkiezingen in de VS