JOHANNESBURG - Vakbonden van mijnwerkers en grote goudmijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika hebben een overeenkomst bereikt over loonsverhogingen.

Daarmee komt een einde aan maanden van arbeidsonrust in de goud- en platinamijnen die aan tientallen mijnwerkers het leven hebben gekost.

De mijnwerkers in de goudmijnen krijgen er tussen de 11 en ruim 20 procent bij, zo bevestigde een organisatie van werkgevers donderdag.

De vakbonden meldden dat de leden een nieuwe loonstructuur hadden geaccepteerd. ''Het ergste in de goudsector is voorbij'', aldus een woordvoerder van de bonden.

Opslag

De onrust in de Zuid-Afrikaanse mijnwereld begon in augustus bij Lonmin's Marikana platinamijn. Bij een confrontatie schoot de politie toen 34 stakende mijnwerkers dood. Het bedrijf gaf medewerkers daarna opslag, waarna werknemers bij andere (goud)mijnen ook het werk neerlegden om opslag te eisen.

In reactie op de stakingen ontsloegen de goudmijnbouwbedrijven duizenden werknemers die niet op hun werk verschenen. Woensdag zette AngloGold Ashanti in een klap 12.000 arbeiders op straat die aan het staken waren. De overeenkomst die donderdag werd bekendgemaakt, geldt voor de goudmijnen waar de onrust de laatste dagen het grootst was, en is niet van kracht voor de platina- en kolenmijnen.

Onrust

De organisatie van mijnbouwbedrijven heeft becijferd dat de stakingen en de onrust de sector minstens 10 miljard rand (900.000 miljoen euro) hebben gekost.