AMSTERDAM - Voormalig Transavia-piloot Julio Poch wil dat Nederland zijn zaak nauwgezet en met behulp van juristen gaat volgen omdat hij bang is voor een oneerlijk proces.

Dat zegt hij in de gevangenis tegen Novum Nieuws. Volgens Poch is er een verzoek neergelegd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Poch is bang dat de scoringsdrang van de rechters groot is met de huidige regering van de linkse president Cristina Kirchner.

Haar zou er volgens de piloot veel aan gelegen zijn om veel veroordelingen in de zaak te krijgen om haar populariteit te verhogen. "Zowel de rechters als het OM willen de zaak zo snel mogelijk afronden", zegt hij. Volgens Poch worden daarom in het megaproces mensen met te weinig bewijs als verdachte aangemerkt.

Monitoren

Hij hoopt dat Nederland met juristen het proces wil 'monitoren' om zo een eerlijke rechtsgang te kunnen garanderen. Op verzoek van Poch heeft hij onlangs persoonlijk in de gevangenis in Buenos Aires waar hij vastzit, kennisgemaakt met de Nederlandse ambassadeur in Argentinië om onder meer zijn zorgen over zijn proces te bespreken.

Poch krijgt zoals veel andere Nederlandse gevangen in het buitenland ook consulaire bijstand. Een keer in de drie maanden krijgt hij bezoek van de ambassade.

Megaproces

Poch wordt verdacht van deelname aan de zogenoemde 'vluchten des doods', waarin tegenstanders van het militaire regime gedrogeerd uit vliegtuigen in zee werden gegooid.

De bal kwam aan het rollen nadat hij dit tijdens een etentje in Bali in 2003 onder collega's zou hebben bekend. Poch heeft altijd ontkend. Naar eigen zeggen kon hij de vliegtuigen, waarmee de vluchten werden uitgevoerd niet besturen. Poch vindt dat Nederland te makkelijk heeft meegewerkt aan zijn uitlevering.

Donderdag zou een megaproces tegen 67 verdachten van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur van Argentinië van 1976 tot 1983 van start gaan. Omdat er plotseling een nieuwe aanklager werd aangesteld is de start van het proces, dat jaren kan duren, uitgesteld tot 28 november.