AMSTERDAM - De rebellenbeweging FARC heeft de Colombiaanse regering gemaand aan haar belofte te voldoen om ervoor te zorgen dat Tanja Nijmeijer uiterlijk vrijdag naar Havana kan afreizen.

Dat meldt de beweging woensdagavond.

Maandag verklaarde de hoogste aanklager in Colombia dat twee arrestatiebevelen die tegen Nijmeijer lopen waren opgeheven.

Hierdoor kan de 34-jarige Nederlandse naar de Cubaanse hoofdstad afreizen, waar zij deel moet uitmaken van de FARC-delegatie, die daar met de Colombiaanse regering vanaf 15 november over vrede onderhandelt.

Bereidwillig

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Nijmeijer al tijdens de formele start van de onderhandelingen vorige week donderdag in Oslo aanwezig was. Het benodigde vrijgeleide voor haar was echter nog niet in orde.

De Colombiaanse regering reageerde geïrriteerd toen de Nederlandse op het laatste moment aan de delegatie werd toegevoegd maar zei later bereidwillig te zijn en ervoor te zorgen dat zij op 15 november in Havana kan zijn.

De FARC laat nu weten dat de regering er nog niet voor heeft gezorgd dat Nijmeijer voor 26 oktober naar Havana kan afreizen, zoals volgens de beweging is afgesproken.

Het Rode Kruis bood woensdag aan, mocht daar prijs op worden gesteld, te willen helpen om Nijmeijer naar Havana te vervoeren.