KHARTOEM - Israël zit achter een luchtaanval op een wapenfabriek in de Sudanese hoofdstad Khartoem.

Dat liet een Sudanese minister woensdag weten.

''Vier militaire vliegtuigen hebben de Yarmouk-fabriek aangevallen'', meldde minister van Informatie Ahmed Belal.

''We denken dat Israël achter het bombardement zit''. Volgens de minister wijzen resten van explosieven op de Israëlische betrokkenheid. Een grote brand trof de wapenfabriek in de nacht van dinsdag op woensdag. Getuigen spraken van explosies die aan de brand vooraf waren gegaan.

Belal zei dat Sudan zich het recht voorbehoud een vergeldingsactie uit te voeren ''op een tijd en plaats die wij kiezen''.

Buitenaf

De gouverneur van de staat Khartoem liet overigens eerder weten dat niets erop wees dat de brand door iets van buitenaf was veroorzaakt. De brand in de fabriek eiste geen dodelijke slachtoffers.

Wel zorgde het incident voor paniek in de omgeving. Enkele mensen moesten met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen commentaar gegeven. Israël beschuldigt Sudan er al tijden van een haven te zijn voor militanten van de Palestijnse Hamasbeweging.

Sudan heeft Israël vaker beschuldigd van raketaanvallen op zijn grondgebied, onder meer in mei van dit jaar. Israël gaf op die beschuldigingen ook geen commentaar.