BOGOTÁ - Het Internationale Rode Kruis is beschikbaar om te helpen bij het overbrengen van Tanja Nijmeijer naar de Cubaanse hoofdstad Havana als de FARC en de Colombiaanse regering dat vragen.

Dat meldde het Colombiaanse radiostation RCN.

''Als het verzoek eenmaal gedaan is door beide partijen, kan het Rode Kruis dit onderzoeken zoals het ook andere humanitaire verzoeken heeft behandeld'', zeiden woordvoerders van het Rode Kruis volgens RCN Radio.

Het Rode Kruis heeft geholpen met het transport van enkele andere leden van de onderhandelingsdelegatie van de FARC. In de afgelopen jaren heeft de organisatie ook geholpen met het overbrengen van gijzelaars van de FARC van het oerwoud naar de bewoonde wereld.

Persverklaring

Tanja Nijmeijer is lid van de delegatie van de FARC die met de Colombiaanse regering onderhandelt over vrede. Het startschot is vorige week donderdag gegeven in de Noorse hoofdstad Oslo en de onderhandelingen worden voortgezet in de Cubaanse hoofdstad Havana vanaf 15 november.

De FARC zelf zei in een persverklaring te verwachten dat Nijmeijer, door hen Alexandra Nariño genoemd, nog deze week naar Havana kan worden overgebracht. Dit is volgens deze guerrillagroep overeengekomen met de Colombiaanse regering.