DEN HAAG - Voor de tweede maal tijdens de antipiraterijmissie voor de kust van Somalië is het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Rotterdam beschoten.

Het vuur kwam van een vissersschip en vanaf de kust. Dat meldde Defensie woensdag.

De militairen op de Rotterdam schoten terug. Daardoor vloog het schip van de vermoedelijke piraten in brand en kwamen de opvarenden in het water terecht.

De marine haalde 25 mensen uit zee. Een van hen overleed en acht mensen raakten gewond. Onder het marinepersoneel vielen geen gewonden.

Onbemand vliegtuigje

Toen de marine de drenkelingen uit het water haalde, werden ze ook vanaf de kust beschoten. Omdat er een onbemand vliegtuigje in de lucht was, en drie snelle motorbootjes in het water konden de militairen snel reageren op de aanval, aldus Defensie.

Een van de Nederlandse bootjes raakte beschadigd door een kogel.

Volgens commandeur Ben Bekkering die leiding geeft aan de NAVO-vloot die voor de kust van Somalië opereert, komt het niet vaak voor dat vermoedelijke piraten zo openlijk de confrontatie zoeken. ''Het geeft vooral aan dat we bij de piraten een gevoelige snaar raken'', stelt hij.

Moederschip

Volgens Bekkering zoekt de Rotterdam vaker de grotere vissersschepen op, omdat die door piraten worden gebruikt als moederschip. Die vissersboten bevoorraaden kleinere piratenbootjes, die aanvallen uitvoeren.

Hr. Ms. Rotterdam neemt van augustus tot en met december deel aan de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield rond de Hoorn van Afrika. Op het moment worden volgens Defensie nog ruim 140 zeelieden vastgehouden op 5 gekaapte schepen voor de kust van Somalië.